Print Friendly, PDF & Email

Este desertul preferat de toţi copiii, cu care nu dai greş niciodată. De data aceasta, le mâncăm cu gem de măceşe. Data viitoare, le vom face altfel. Trebuie să precizez că gemul de măceşe este făcut de mama mea dar la toamnă promit că o să fac şi eu- adică o să facem împreună.

porţii: multe, multe clătite de diametrul 20 cm

INGREDIENTE:

3 ouă întregi

2 linguri de zahăr

1/2 lingură bicarbonat

coaja rasă de la 1 lămâie

vanilie

1 L lapte călduţ

32 linguri de făină

1/2 cană de apă minerală

Se pun ouăle într-un bol şi se bat cu telul. Se adaugă bicarbonatul, coaja de lămâie, vanilia şi laptele călduţ. Apoi se pune făina, lingură cu lingură, amestecând mereu cu telul. La final se adaugă apa minerală. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână mai subţire.

Se lasă aluatul să stea, 30 minute, la temperatura camerei.

Apoi începeţi partea cea mai plicticoasă- prăjirea lor. Eu am o tigaie mică aşa că procesul a fost foaaarte luuung! Se pune ulei în tigaie, dar nu în exces ( eu am o pensulă specială cu care ung tigaia) şi se lasă la încins. Se ia aluatul de clătite cu polonicul şi se pune în tigaie. Prima clătită iese, de regulă, mai groasă, până vă daţi seama cât aluat trebuie luat în polonic, pentru clătita ideală. Se ung marginile clătitei cu ulei, se desprind apoi de tigaie, cu un cuţit şi când e coaptă pe o parte o întoarceţi şi pe partea cealaltă. Şi tot aşa…

Rezultatul e foarte bun! Merită din plin efortul! Se servesc calde, unse cu gem sau pudrate doar cu zahăr. Poftă bună!