Print Friendly, PDF & Email

 

Este un desert simplu de realizat, rapid şi foarte gustos, ce combină fineţea cremei de vanilie cu originalitatea găluştelor din spuma de albuşe.

4 porţii

INGREDIENTE:

5 ouă

10 linguri zahăr brun

vanilie măcinată

1 l lapte

Punem la fiert, într-o cratiţă nu foarte adâncă dar mai largă, laptele cu 4 linguri zahăr tos şi vanilia. Batem spumă albuşurile apoi adăugăm 2 linguri de zahăr şi puţină vanilie. Formăm, cu spumiera, găluşte şi le punem în lapte ( când acesta începe să fiarbă). Spumiera trebuie să o udăm de fiecare dată. Atenţie: trebuie să lăsăm loc între găluşti, că ele se umflă şi să fim pregătiţi să luăm vasul de pe foc, în orice moment (când punem găluştele la fiert, laptele creşte în volum şi poate da în foc). Lăsăm găluştele să fiarbă 2 minute după care le întoarcem şi le lăsăm tot atâta timp să fiarbă şi pe partea cealaltă. Le scoatem pe o farfurie.

Separat, amestecăm gălbenuşurile cu 4 linguri zahăr tos şi vanilia, tot într-o parte. Turnăm treptat, amestecând mereu, laptele fierbinte în care am fiert găluştele. Se pune compoziţia la fiert, la foc iute, amestecând mereu, până se îngroaşă. Luăm de pe foc şi mai amestecăm, până se răceşte.

Punem crema de vanilie într-un vas iar deasupra găluştele, pe care putem pune fructe sau dulceaţă. Eu am pus cătină, mai mult pentru decor.

Se serveşte rece. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE