Print Friendly, PDF & Email

Magiunul este pasta obţinută prin fierberea fructelor, fără adaos de zahăr. Gemul este un produs alimentar, sub formă gelatinoasă, obţinut prin fierberea fructelor cu zahăr. Şi aici, fiecare pune zahăr, mai mult sau mai puţin, în funcţie de preferinţe. Dar, cum zahărul nu este prea sănătos, fie el brun, eu pun zahăr în proporţia 1:5 ( 1 kg de zahăr la 5 kg de fructe )- dacă fructele sunt coapte şi dulci sau 1:2 ( 1 kg de zahăr la 2 kg de fructe )-dacă fructele sunt mai acre . Nu pun nici salicilat, nimic altceva.

GEM                                                                                                                MAGIUN

INGREDIENTE:

2,6 kg afine                                                                                                   6 kg afine

1,3 kg zahăr brun

 

Se spală bine afinele şi se curăţă de eventualele frunzuliţe. Se lasă apoi la scurs. În cazul în care facem gem, se adaugă zahărul şi se lasă 1 zi să stea aşa, fructele cu zahărul.

Se pune apoi compoziţia la fiert, până se îngroaşă. Timpul acesta va fi mai mic (cca 2 ore) în cazul gemului faţă de magiun, care trebuie lăsat ceva mai mult.

Din gemul de afine am obţinut 9 borcane de 240 gr, adică din 3,9 kg compoziţie a rămas 2,2 kg produs finit.

Din magiun am obţinut 14 borcane de 240 gr, adică din 6 kg compoziţie a rămas 3,3 kg produs finit.

Pentru că nu pun salicilat, după ce torn compoziţia fierbinte în borcanele bine spălate şi uscate, pun borcanele la dunst, în cuptor. Într-o tavă, pun un strat de apă, pun borcanele şi las la cuptorul bine încins, dar la foc mic, timp de 30-40 minute. Scot din cuptor borcanele şi le acopăr cu o pătură. Le las aşa până a 2-a zi. Apoi le pun în cămară ( cămara trebuie să fie bine aerisită, ventilată şi cu o temperatură mai scăzută).

Concluzia e că gemul, fiind mai dulce, va fi clar preferat de copii. Magiunul este terapeutic- adică sănătate curată- adică ” GÂH”  pentru copii:)

cu drag Simona NOGE