Print Friendly, PDF & Email

Sosurile chutney, preparate în general din fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării.

2,4 kg sos (6 borcane de 120 gr şi 7 borcane de 240 gr )

INGREDIENTE:

600 g agreşe

1 kg mere verzi, de vară, curăţate de coajă şi de căsuţa de sâmburi (2 kg de mere-brut)

250 gr ceapă; eu am folosit ceapă nouă, verde, curăţată şi tocată mărunt

4 linguri de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare

140 gr stafide (1 cană)

2 linguri boabe de muştar

9 linguri oţet balsamic

800 gr zahăr brun

2 căni de apă

1 lingură de sare, de mare, grunjoasă

3 ardei roşii iuţi, curăţaţi de sâmburi şi tocaţi mărunt

 

Se taie merele felii mici (cam 3 cm). Se pun toate ingredientele într-un vas şi se lasă la fiert, la foc mic, fără capac, 40-50 minute, până se îngroaşă. În acest timp se amestecă mereu.

Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate şi se pun capacele.

Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.

Se serveşte rece. Merge perfect cu friptură de porc, vită, curcan, orice pasăre, vânat…La iarnă- o friptură uşor de făcut şi un sos chutney alături- şi mâncarea e gata!

cu drag Simona NOGE