Print Friendly, PDF & Email

Sosurile chutney, preparate în general din fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării.

1,1 kg sos (9 borcane de 120 gr )

INGREDIENTE:

1 kg caise, curăţate de sâmburi şi tăiate felii subţiri

380 gr banane, fără coajă, tăiate felii mici

160 gr ardei gras verde, tăiat cubuleţe

500 gr zahăr brun

1/2 cană vin roşu sec

8 linguri oţet balsamic

2 ardei roşii iuţi, curăţaţi de sâmburi şi tocaţi mărunt

1 lingură boabe de piper negru, zdrobite în mojar

1 linguriţă cardamom

1 lingură de cuişoare

1 lingură coajă de portocală rasă

 

Se amestecă fructele cu zahărul şi se lasă să stea aşa 30 minute. Se adaugă apoi ardeii verzi şi se pun la fiert, la foc mic, fără capac, 40-50 minute, până se îngroaşă. În acest timp se amestecă mereu. Se pun apoi vinul, oţetul, piperul, ardeiul roşu, cuişoarele, cardamomul şi coaja de lămâie şi se mai lasă la fiert încă 20 minute- tot fără capac.

Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate şi se pun capacele.

Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.

Se serveşte rece. Iarna, fructele de caise se pot înlocui cu cele de mango. Merge perfect cu orice fel de friptură, cu orez, cu legume…Încercaţi să-l combinaţi cu diverse mâncăruri şi aştept să-mi spuneţi care e cea mai reuşită.

cu drag Simona NOGE