Sosurile chutney, preparate în general din fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării.
1,56 kg sos (13 borcane de 120 gr )
INGREDIENTE:
1 kg rabarbăr (mai este cunoscut ca revent)
450 gr mere verzi, de vară, curăţate de coajă şi de căsuţa de sâmburi (900 gr de mere-brut)
1 lingură de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare
450 gr zahăr brun
3 linguri migdale nesărate, tăiate bucăţele
7 linguri prune uscate, fără sâmburi, tăiate cubuleţe
4 linguri stafide
3 linguri merişoare
10 linguri oţet balsamic
2 ardei roşii iuţi, curăţaţi de sâmburi şi tocaţi mărunt
1 lingură de seminţe de muştar
1/2 cănă de apă
1 linguriţă de sare, de mare, grunjoasă
La această reţetă am folosit rabarbăr congelat, de anul acesta. Puteţi să faceţi sosul în sezonul de rabarbăr (mai-iunie) şi atunci folosiţi rabarbăr proaspăt, pe care-l curăţaţi de coajă şi-l tăiaţi cuburi (cuburi mari că la fiert oricum se desface fâşii mici). Se pun fructele împreună cu zahărul, oţetul într-un vas şi se lasă la fiert, la foc mic, fără capac, 40 minute, până se îngroaşă. În acest timp se amestecă mereu. Se adaugă apoi restul ingredientelor şi se mai lasă la fiert 30-40 minute.
Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate şi se pun capacele.
Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.
Se serveşte rece. Merge perfect cu friptură de porc, vită, curcan, orice pasăre, vânat…La iarnă- o friptură uşor de făcut şi un sos chutney alături- şi mâncarea e gata!
cu drag Simona NOGE