Print Friendly, PDF & Email

Sosurile chutney, preparate în general din fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării. Acest sos merge perfect şi la deserturi: la îngheţate, budinci, clătite…

1,2 kg (10 borcane x 120 gr)

INGREDIENTE:

1 kg coacăze ( negre predominant, albe şi roşii- să rupem monotonia)- fără codiţe

500 gr zahăr brun

1 lămâie

2 portocale

1 ceaşcă vin roşu, sec

2 linguri boabe de muştar

6 linguri oţet balsamic

 

Se spală coacăzele, se curăţă de codiţe, se scurg bine de apă. Se pun într-un vas cu zahărul şi se lasă să stea 30 minute.

Între timp, se spală citricele, se curăţă de coajă şi apoi se stoarce zeama. Cojile se taie apoi mărunt (nu se rad).

Se ia o oală, se pune vinul roşu şi se pune pe foc ( la foc mic, fără capac). Punem cojile de citrice în vin şi se lasă la fiert 5 minute. Se pun apoi coacăzele cu zahărul, zeama de lămâie şi portocale, boabele de muştar şi se lasă la fiert până crapă boabele de coacăze. Se adaugă apoi oţetul şi se mai lasă la fiert 15-30 minute ( fără capac, la foc mic, până se îngroaşă sosul).

Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate, se pun capacele.

Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.

Se serveşte rece. Merge perfect cu friptură de porc, vită, curcan, orice pasăre, vânat…dar şi cu deserturi. La iarnă totul va fi extrem de simplu iat mâncarea va fi pusă în valoare!

cu drag Simona NOGE