Print Friendly, PDF & Email

Sosul salsa, cu un gust dulce-acrişor-picant şi uşor amărui datorită ghimbirului, este un sos “de înmuiat” frigăruile. Astfel, banalele frigărui sunt înobilate cu acest sos, ce le scoate din anonimat. Carnea fină de pui, în contrast cu gustul brut al jambonului afumat şi combinate cu sosul salsa atipic. Rezultatul- ceva ieşit din comun! Mai ales că am gătit în tigaia de cupru!

6 porţii

INGREDIENTE:

Frigărui:

800 g piept de pui, dezosat, fără piele

200 g jambon afumat, feliat

Orez:

300 g orez

1 vânătă

1 dovlecel

hribe uscate

roşii uscate

ulei măsline

sare, piper

Sos salsa de roşii şi ghimbir:

400 g roşii decojite, tăiate cuburi

3 linguri ghimbir proaspăt curăţat şi dat pe răzătoare

1/4 ardei roşu iute ( dacă nu e foarte iute- puneţi mai mult)

1 portocală

1 lămâie

4 căţei de usturoi, pisaţi mărunt

1 ceapă mică, albă, tocată mărunt

4 linguri de miere, sau, după gust, cât de dulce doriţi voi să fie

sare

 

Începem să facem sosul salsa:

Se amestecă ghimbirul ras cu ardeiul iute tocat mărunt şi roşiile tăiate cuburi. Se curăţă portocala de coajă şi se desprinde pieliţa de pe felii. Se taie apoi în cuburi şi se pune peste prima compoziţie. Se rade coaja de pe lămâie şi apoi se stoarce zeama de lămâie. Se adaugă şi acestea în sos împreună cu usturoiul şi ceapa. Se drege apoi sosul cu sare şi miere. Se pune sosul într-un vas cu capac şi se lasă la temperatura camerei, până când preparăm restul felurilor de mâncare din reţetă.

Orezul cu legume:

Se pune apă la fiert şi se adaugă peste hribele şi roşiile uscate, pentru hidratare. Se pune apă cât să le acopere, se acoperă vasul cu un capac etanş şi se lasă cca 30 minute.

Se pune într-o oală, la fiert, apă cu sare. Când apa fierbe, se adaugă orezul (dacă orezul este prespălat nu mai trebuie spălat în prealabil) şi se lasă la fiert 20 minute (sau cât scrie pe ambalaj). După ce a fiert se scurge de apă.

Se curăţă vînăta şi dovlecelul de coajă şi se taie cuburi. Se toarnă în tigaia de cupru sau orice altă tigaie puţin ulei de măsline şi se pun cuburile de vinete şi dovlecei. Când sunt făcuţi dar crocanţi, se adaugă roşiile, hribele şi orezul. Se mai lasă la foc 5 minute şi se drege cu sare şi piper. Avantaj tigaie de cupru: prepararea se face la foc mic, în scurt timp, fără ca alimentele să se ardă sau să fie prea gătite- pierzându-şi astfel proprietăţile. Iar aromele sunt mai puternice, minunate!

Frigăruile de pui:

Se învelesc cuburile de piept de pui cu felii de jambon afumat şi se aşază pe beţele de frigărui. Se ia tigaia de cupru, din nou (un alt avantaj: poţi găti în tigaie diferite feluri de mâncare, una după alta, fără să o speli şi fără ca mâncărurile să împrumute din gustul celeilalte). După ce am făcut în tigaie orezul cu legume, am şters tigaia cu o cârpă umedă, am pus ulei de măsline şi am început să prăjesc frigăruile. La foc mic, 2-3 minute pe o parte şi tot atât pe cealaltă parte. Un alt avantaj: poţi folosi doar o parte din tigaie- ca o plită- iar restul nefolosit nu se înnegreşte, nu se arde.

Se pun pe un platou frigăruile încinse şi orezul cald împreună cu sosul salsa la temperatura camerei. Se servesc cu poftă şi cu un pahar de vin alb, sec, rece, după.

Mulţumesc tigăii de cupru că s-a inventat!

cu drag Simona NOGE