Print Friendly, PDF & Email

Este o reţetă foarte bună, un alt mod de a pune gogoşarii muraţi. Sosul de muştar şi condimentele dau savoare gogoşarilor, îi păstrează crocanţi şi totuşi scoate din ei acel gust de gogoşari copţi.

INGREDIENTE:

2,5 kg gogoşari (curăţaţi de cotor şi sâmburi)

hrean

boabe de muştar şi piper negru

Sosul:

400 g muştar

400 ml ulei

300 g zahăr

400 ml oţet

400 ml bulion

400 ml apă

condimente: foi dafin, salvie, sare după gust, ardei iute roşu (am pus doar în unele borcane; copiii încă nu sunt prieteni cu iutele)

 

Muştarul se amestecă cu uleiul-adăugat treptat, până se face ca o maioneză. Apoi, peste maioneză, se agaugă treptat restul ingredientelor. Se pune la foc mic şi se amestecă până dă în clocot. Se fierbe 10 minute acest sos şi se ia de pe foc.

Gogoşarii, tăiaţi felii, se fierb 5-10 minute în acest sos (atenţie, să nu se înmoaie). Nu o să puteţi fierbe toţi gogoşarii odată, pentru că ei sunt mult mai mulţi comparativ cu sosul iar sosul trebuie să-i acopere. Aşa că această operaţiune o să o faceţi pe etape. Apoi, gogoşarii se scot din sos, cu o supieră şi se aşază în borcane. Gogoşarii se clădesc în borcane astfel încât să valorificaţi cât mai bine spaţiul, iar în spaţiile libere puneţi hreanul. Adăugaţi boabe de muştar si, la final, turnaţi sosul, astfel încât să acopere gogoşarii.

Eu am folosit borcane de 800 g. Se pun capacele şi se sterilizează punându-se la dunst uscat 10 minute. Dunst uscat: se pun borcanele la cuptor, pe o tavă, la foc mic. Pe tavă se poate pune puţină apă iar cele 10 minute se socotesc din momentul în care fierbe apa. Nu lăsaţi mai mult de 10 minute- dacă fierbe prea mult riscaţi să iasă conţinutul din borcane!

Se pot consuma cu orice aveţi voi poftă. Eu am încercat cu friptură, cu brânză de capră şi cu somon marinat. Chiar şi cu pâine cu unt. Sosul dulce-acrişor-picant merge cu orice. Pentru varietate am pus, în unele borcane, pe lângă gogoşari, conopidă.

Poftă bună!

cu drag Simona NOGE