Este o reţetă de a lui Jamie Oliver şi dintre toate reţetele de dovleac aceasta mi se pare că merge cel mai bine ca garnitură lângă fripturi. Restul au un gust sofisticat şi e prea mult să le combini cu ceva. Culoarea portocaliu-aurie a dovleacului îţi “stârneşte” glandele salivare iar când începi să şi guşti realizezi că ai făcut o mâncare ce a meritat tot efortul.
6 porţii
INGREDIENTE:
1 dovleac curăţat de coajă şi seminţe, de mărime medie, tăiat felii cât degetul de mari
1 linguriţă cu vârf de seminţe de coriandru, zdrobite în mojar
1 ardei roşu iute, tocat mărunt
cimbru proaspăt sau uscat
sare şi piper negru proaspăt măcinate
ulei de măsline
250 ml smântână lichidă
nucşoară
1 pahar de vin alb, sec
2 mâini de parmezan ras
Se încinge cuptorul la 200 grade.
Într-un vas termorezistent, mai înalt, se amestecă dovleacul cu coriandru, ardeiul roşu, cimbru, sare, piper şi ulei de măsline. Se amestecă bine, să pătrundă bine aromele. Se ia o bucată de hârtie de copt, se udă, se stoarce şi se acoperă vasul, cu marginile înăuntru- să acopere etanş. Se lasă 40 minute la cuptor. Se pune vinul alb şi se mai lasă 10 minute la cuptor-acoperit.
Se ia hârtia şi se mai pune la cuptor 15 minute.
Într-o cană se amestecă nucşoara, smântâna, 1/2 din parmezan, sare şi piper şi se toarnă sosul obţinut peste dovleac. Se pune la cuptor încă 15-20 minute, iar la final se presară deasupra restul de parmezan. Dovleacul trebuie să fie făcut dar să nu fie foarte moale- trebuie să rămână uşor crocant, altfel se va face terci. Şi încă un sfat- după ce puneţi dovleacul la cuptor nu se mai amestecă, feliile trebuie să rămână întregi.
Este o mâncare ce poate fi consumată ca atare dar şi ca garnitură la fripturi. Eu am combinat-o cu friptura de pui cu mere şi gutui. Poftă bună!
cu drag Simona NOGE
One Response to “Dovleac la cuptor”
N-am mai mancat dovleac la cuptor de cand eram mica si mergeam la bunica…