Print Friendly, PDF & Email

Este o reţetă de a lui Jamie Oliver şi dintre toate reţetele de dovleac aceasta mi se pare că merge cel mai bine ca garnitură lângă fripturi. Restul au un gust sofisticat şi e prea mult să le combini cu ceva. Culoarea portocaliu-aurie a dovleacului îţi “stârneşte” glandele salivare iar când începi să şi guşti realizezi că ai făcut o mâncare ce a meritat tot efortul.

6 porţii

INGREDIENTE:

1 dovleac curăţat de coajă şi seminţe, de mărime medie, tăiat felii cât degetul de mari

1 linguriţă cu vârf de seminţe de coriandru, zdrobite în mojar

1 ardei roşu iute, tocat mărunt

cimbru proaspăt sau uscat

sare şi piper negru proaspăt măcinate

ulei de măsline

250 ml smântână lichidă

nucşoară

1 pahar de vin alb, sec

2 mâini de parmezan ras

 

Se încinge cuptorul la 200 grade.

Într-un vas termorezistent, mai înalt, se amestecă dovleacul cu coriandru, ardeiul roşu, cimbru, sare, piper şi ulei de măsline. Se amestecă bine, să pătrundă bine aromele. Se ia o bucată de hârtie de copt, se udă, se stoarce şi se acoperă vasul, cu marginile înăuntru- să acopere etanş. Se lasă 40 minute la cuptor. Se pune vinul alb şi se mai lasă 10 minute la cuptor-acoperit.

Se ia hârtia şi se mai pune la cuptor 15 minute.

Într-o cană se amestecă nucşoara, smântâna, 1/2 din parmezan, sare şi piper şi se toarnă sosul obţinut peste dovleac. Se pune la cuptor încă 15-20 minute, iar la final se presară deasupra restul de parmezan. Dovleacul trebuie să fie făcut dar să nu fie foarte moale- trebuie să rămână uşor crocant, altfel se va face terci. Şi încă un sfat- după ce puneţi dovleacul la cuptor nu se mai amestecă, feliile trebuie să rămână întregi.

Este o mâncare ce poate fi consumată ca atare dar şi ca garnitură la fripturi. Eu am combinat-o cu friptura de pui cu mere şi gutui. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE