Print Friendly, PDF & Email


Îngheţata de pere din reţeta de faţă a ieşit foarte bună- sunt foarte mulţumită de rezultat! Asta în condiţiile în care perele nu erau cine ştie ce, dar am reuşit să le pun în valoare şi să scot aromele la suprafaţă.

10 porţii

INGREDIENTE:

600 g pere, decojite şi scos cotorul cu sâmburi

100-150 g zahăr, în funcţie de cât sunt de dulci perele

20 g miere

zeama de la 1 lămâie

2 linguri de unt

200 ml frişcă lichidă 32% grăsime

240 ml lapte 3,5% grăsime

1 praf de sare

vin alb sau vin Marsala (opţional)

1 păstaie de vanilie (se scoate miezul din ea şi se foloseşte şi păstaia tăiată bucăţi)

4-5 cuişoare, zdrobite şi pisate

 

Se foloseşte o tigaie mai largă- eu am folosit tigaia de cupru. Se caramelizează zahărul, la foc mic, amestecând cu o spatulă de lemn. Zahărul se va topi şi se lasă până când capătă o culoare brun-aurie. Se adaugă perele, vanilia, cuişoarele, untul şi vinul (eu am folosit vin Marsala). Se amestecă continuu cu spatula de lemn pentru a dizolva caramelul întărit la contactul cu ingredientele reci. Trageţi tigaia de pe foc, scoateţi păstăile de vanilie şi turnaţi compoziţia într-un bol înalt. Se pasează cu blender-ul apoi se adaugă, în ordinea aceasta, zeama de lămâie, mierea, laptele călduţ, frişca, praful de sare ( sarea amplifică aromele).  Se amestecă cu blender-ul, bine, bine, până se omogenizează compoziţia.

Amestecul rezultat se pune la frigider, la maturat, câteva ore (cât aveţi răbdare, indicat să fie 6 ore).

Apoi se pune compoziţia la mașina de înghețată, până se întărește. Maşini de îngheţată de uz casnic găsiţi pe www.nemox-romania.ro. Îngheţată de casă cu consistenţa aceea cremoasă, fără aşchii de gheaţă, o obţineţi doar cu maşina de îngheţată care în timp ce malaxează compoziţia o şi răceşte.

Se servește imediat. Poate fi combinată cu o prăjitură sau chec simplu, sau cu biscuiţi sau direct din “hârdău”. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE