Print Friendly, PDF & Email

Tăieţeii sunt mai buni făcuţi la casă, dar fiindcă se află şi prin băcănii, n-avem ce face!

Ei sunt altfel cel mai nevinovat dintre preparatele de făină.

paste 1

” DECE sunt pastele făinoase cele mai bune?

Pentrucă sunt extrem de nutritive, spornice şi foarte digestibile, din care cauză constituiesc şi pentru

bolnavi sau convalescenţi un aliment absolut necesar.

Şi mai ales pastele făinoase, care conţin ouă proaspete precum şi lapte, sunt tot aşa de bune ca şi cele

de casă. O mâncare este gustoasă numai dacă este gătită bine, este deci de o importanţă mare pentru

orice gospodină, să fie exact informată asupra

                                                                       TIMPULUI DE FIERT

Nu toate pastele necesită acelaşi timp de fiert.

Pastele făinoase cu pereţi subţiri se fierb mult mai repede decât acele cu pereţi mai gros.

Pastele făinoase cu pereţi subţiri, mai ales macaroanele sunt mult mai gustoase şi spornice.

                                                             Cum se fierb pastele făinoase?

Se pune din timp apa bine sărată la fiert şi numai când dă în clocote, se pun pastele în apă, fără a le rupe.

Muindu-se alunecă întregi şi dela sine în apă.

După ce în apa clocotită pastele au căpătat un aspect sticlos, se ia o macaroană între două degete şi dacă

la un apăsat se simte încă o uşoară rezistenţă sunt fierte destul şi tocmai bine.

                                                                                          Clătitul

Adevărata gospodină clăteşte făinoasele întotdeauna după ce au fiert!

Aceasta se face în mod simplu răsturnându-le într-o sită peste care se toarnă apă rece, dacă preparaţia lor

cere să le punem în cuptor sau să le prăjim; se clătesc cu apă fierbinte, dacă vrem să le gătim

numai cu unt sau cu brânză.

Dacă făinoasele preparate în felul acesta nu se servesc îndată, ci trebue să le mai ţinem pe sobă, se adaugă

niţică smântână, niţel lapte sau puţină zeamă de carne (supă sau sos) pentru ca făinoasele să nu se lipească

între ele şi să nu se întărească.

Numai pastele calde sunt bune de servit.

Pastele clătite cu apă rece nu se încleiază, aşa că se pot păstra mai mult timp.

Să nu se uite a săra (după gust) făinoasele, căci prin clătitul lor se pierde o cantitate de sare.”

paste 2.jpg

…reclamă din 1937 la pastele făinoase cu indicaţii de pregătire. Sunt valabile şi azi?

cu drag,

Simona NOGE