Print Friendly, PDF & Email

Este o reţetă de la mama mea care şi ea a primit-o de la nu ştiu cine…Important că este o reţetă foarte bună de pastă picantă ce poate fi folosită apoi în diverse mâncăruri. Reţeta este pentru 1 porţie. Eu din start am făcut 2 porţii (suntem familie mare) şi apoi, când am sesizat că băieţii mei au ras 1 borcan la o masă, am mai făcut 2 porţii.

1 porţie

INGREDIENTE:

8 gogoşari mari

1 ţelină mare

2 cepe mari

4-5 ardei iuţi roşii

1/2 l suc de roşii

1/2 cană de zahăr

1/2 cană oţet de mere

foi de dafin

enibahar măcinat

sare grunjoasă, piper negru măcinat

 

Gogoşarii, ţelina, ceapa şi ardeii iuţi se curăţă şi se dau prin maşina de tocat- eu am folosit răzătoarea fină de la robotul de bucătărie. Apoi se pun pe foc, într-un vas- eu am folosit tigaia mea magică de cupru de 6 l- adăugând restul ingredientelor. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până scade compoziţia şi sunt fierte bine ingredientele. Se scot foile de dafin şi se pune pasta picantă în borcanele sterilizate în prealabil (se pun borcanele neacoperite şi capacele în cuptor, pe o tavă cu 1 deget de apă, la foc potrivit, 15-20 minute). Se pun capacele pe borcane şi se mai lasă la dunst în cuptor (se pun în cuptor, pe tava pe care am turnat apă de 1 deget, la foc potrivit, până se evaporă apa).

Trebuie să o gustaţi; s-ar putea să vă placă mai picantă şi atunci măriţi cantitatea de ardei iute, s-ar putea să vă placă mai acră sau mai puţin dulce…

Se păstrează borcanele la loc uscat şi răcoros. Pasta aceasta picantă se poate folosi pe pâine cu unt/untură, pe paste, pe cartofi, la grătare, fripturi, pateuri, brânzeturi- în concluzie o să devină nelipsită de la masă, mai ales dacă vă place să mâncaţi picant. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE