Este una din înghețatele de caise pe care mi-am propus să le fac. Aceasta este prima din ele. Caisele acrișoare le-am potențat gustul cu suc de lămâie și zahăr, le-am dat la tigaie cât să iasă cât mai bine aroma din ele și a ieșit ceva foarte cremos și bun.
10 porţii
INGREDIENTE:
700 g caise fără sâmburi
160 g zahăr
zeama de la 1 lămâie mare
1 praf sare
100 gr mascarpone
130 ml smântână pentru frișcă
200 ml lapte 3,5% grăsime
esență vanilie
1-2 cuișoare
3 fire busuioc
Se foloseşte o tigaie mai largă- eu am folosit tigaia de cupru. Se pun în tigaie caisele și zahărul, la foc mic, amestecând cu o spatulă de lemn. Se adaugă un praf de sare ( sarea amplifică aromele) și zeama de lămâie. Se amestecă continuu cu spatula de lemn până fructele se înmoaie și au o consistență asemănătoare cu gemul. Se lasă la răcit și apoi se pasează cu blender-ul apoi se adaugă, în ordinea aceasta, laptele călduţ, frişca, mascarpone, vanilia și cuișoarele pisate. Se amestecă cu blender-ul, bine, bine, până se omogenizează compoziţia.
În amestecul rezultat se pun cele 3 fire de busuioc, întregi, și se lasă compoziția la frigider, la maturat, câteva ore (cât aveţi răbdare, indicat să fie 4-6 ore).
Apoi se scot firele de busuioc și se pune compoziţia la mașina de înghețată, până se întărește. Maşini de îngheţată de uz casnic găsiţi pe www.nemox-romania.ro. Îngheţată de casă cu consistenţa aceea cremoasă, fără aşchii de gheaţă, o obţineţi doar cu maşina de îngheţată care în timp ce malaxează compoziţia o şi răceşte.
Se servește imediat. Atunci, servită proaspătă, are consistența supercremoasă. Ce rămăne se poate pune la congelator, într-un recipient de plastic, cu capac. Nu-și va schimba consistența cremoasă, din moment ce e făcută la mașina de înghețată, nici după decongelare. Se poate păstra 4-5 zile, fără probleme. Poftă bună!
cu drag Simona NOGE