Print Friendly, PDF & Email

Este reţeta mamei, de aici și titlul. Se poate face cu fructe de sezon, dar cea mai bună combinație este cu vișine sau cu caise. Este o prăjitură moale- se topește în gură, aromată și foarte răcoroasă- mie îmi place servită rece, de la frigider. Smântâna aceea cu ou, deasupra, coaptă îi dă o savoare aparte.

INGREDIENTE:

200 g unt ( 1 pachet)

250 g zahăr

8 ouă

200 g făină

200 gr smântână

4 linguri de zahăr

1 praf de copt

zeamă de lămâie

fructe, în cazul de față vișine, fără sâmburi: 500-700 gr

1 praf sare

 

Se încinge cuptorul la 180 grade, treapta 4. Se ia o tavă dreptunghiulară de prăjitură ( eu am folosit forma rotundă, cu pereți detașabili), se unge cu unt și se tapetează cu făină.

Se freacă untul cu zahărul, până acesta se dizolvă, se adaugă treptat, amestecând mereu, 5 gălbenușuri, praful de copt dizolvat în zeama de lămâie, făina iar la final albușurile de la cele 5 ouă, bătute spumă.

Se toarnă în tavă compoziția, se pun deasupra vișinele. Cele 3 ouă, întregi, se bat bine, se amestecă cu 4 linguri de zahăr și smântâna și se toarnă deasupra vișinelor. Se pune la cuptor prăjitura pentru 45-50 minute, până se rumenește frumos deasupra ( faceți testul cu scobitoarea- înțepați prăjitura cu scobitoarea; aceasta trebuie să rămână curată).

Se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Se taie apoi și se pune la frigider, într-o cutie cu capac. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE