Print Friendly, PDF & Email

Bucătăria, cât de simplă ar fi, să fie cât se poate de luminoasă şi maşina aşezată astfel ca să avem destulă lumină, spre a putea umbla de jur-împrejurul ei; lângă maşină să avem totdeauna un cleşte, o lopăţică şi un vătrai.

În mijlocul bucătăriei să avem o masă mare, cu sertar; pe lângă un perete, un dulap mic cu uşi şi cu sertar, în care ţinem oalele cu unt, untură, etc., iar deasupra să aibă un raft constătător din 2-3 rânduri, punând pe fiecare rând al raftului, hârtie şi peste aceasta, aşezând cutii mari de tinichea acoperite, sau borcane cu capace, toate etiquetate, conţinând: orez, griş, arpăcaş, sago, făină, tăeţei frecăţei, pesmet pisat, zahăr pisat, migdale, stafide curăţite, etc.

De altă parte, aşezăm un dulap mai mare; cu mai multe rafturi, sau un singur raft mare: acoperim rafturile dulapului cu dantelă de hârtie, apoi aşezăm în rândul de jos oalele mari; în rândul al doilea, oalele mai mici; în rândul al treilea, cratiţele mai mici; în rândul al patrulea diferite ulcele de porcelan; deasupra dulapului, sau a raftului, punem la mijloc un cântar (balanţă), apoi deoparte şi de cealaltă piuliţa, râşniţa de cafea, maşina de cafea cu lapte, maşina cu spirt, etc.

În alt perete, batem un alt raft mic (fig 86), pe care aşezăm cutiile, sau borcanele mai mici etiquetate, conţinând: scorţişoară, cuişoare, piper boabe, inibahar pisate şi nepisate, boia de ardei, boabe de enupere, magheran, chimion, etc. 

Lângă maşină, batem în părete, tabla cu lingurile (fig 88), lingură pentru strecuratul supei, lingură pentru luarea spumei, lingură de spumă şi lingură de copt gogoşi, uscăţele, etc. Tot în bucătărie avem nevoe şi de o bancă lungă, pe care aşezăm vasele cu apă şi hârdăiaşe, pentru spălatul şi limpezitul vaselor (fig 91 si 92), şi un coş, în care să se scurgă vasele. În frontul bucătăriei aşezăm, pe perete, vasele de aramă, cele de tinichea, tăvile, formele de diferite prăjituri, creme, gelatine, etc.

Pe un alt părete aşezăm vasele de lemn, precum: scândura de tăeţei şi alte diferite scândurele, ciocanul de carne, vergeaua de întins aluatul, cuţitul de lemn pentru tocarea pătlăgelelor vinete, sitele de păr, copaia de cozonaci, o farfurie de lemn rotundă pentru mămăliguţă, un săculeţ, în care ţinem diferite linguri de lemn şi făcăleţul de mestecat mămăliguţa, solniţa de lemn, etc. Mai este necesar să avem în bucătărie o maşină de tocat carne şi un tocător.

În altă parte a bucătăriei şi lângă maşină, aşezăm o etageră anume pentru capace (fig 79). Tot aşa de necesar este să avem în bucătărie şi un spălător cu lighian, precum şi un prosop. Fiecare masă de bucătărie, să aibă sertarul ei, ţinând într-unul şervetele de bucătărie şi anume: unele pentru ştersul farfuriilor, altele pentru pahare, iar altele mai groase, pentru tacâmuri şi pentru vasele de fer; în celălalt sertar, ţinem diferite cuţite de bucătărie.

 

 

 

 

 

 

Curăţenia în bucătărie este oglinda bunei menajere, care, în fiecare zi va curăţi şi va ţine în cea mai perfectă ordine atât vasele, cât şi celelalte obiecte, aparţinătoare bucătăriei.

Neapărată trebuinţă avem în bucătărie şi de un încălzitor de farfurii, cu ajutorul căruia încălzim farfuriile de masă, cât şi pe cele cu care servim.

Din fiecare bucătărie n-ar trebui să lipsească şi chiar este necesar să avem, o cămară luminoasă, spaţioasă, jos cimentată, uscată şi totdeodată răcoroasă, trecând curente de aer prin ea; aici să domnească cea mai mare curăţenie. Ferestrele să fie deschise, având o pânză de sârmă.

În mijlocul camerei să avem o masă mare, pe care să punem diferite mâncări rămase, precum: lapte, unt, brânzeturi etc., toate bine acoperite; tot asemenea să avem în cămară un raft mare pe care să aşezăm conservele, compoturile, dulceţurile, magiunul, marmelada, licheorurile, siropurile şi sticle de bulion. De altă parte să avem aşezată o ladă curată cu capac, bine încheiată, şi despărţită în două în care să păstrăm făină, şi făină mai puţin fină, ştiut fiind că făina măcinată mai de mult, e cu mult mai bună ca cea de curând măcinată. Tot în cămară să avem un cuier de care să agăţăm diferite cărnuri, păsări, slănină, sau un dulap închis cu sârmă. Tot în cămară vom păstra şi vasele cu untură şi untul topit, ouăle, etc.

Orice materii greu mirositoare şi mucede, vom căuta să le depărtăm din cămară, căci prin trecerea lor în putrezire, infectează aerul, precum şi toate celelalte substanţe, care se află în cămară.

Dacă nu avem pivniţă bună, atunci tot în cămară vom păstra pâinea, atât iarna cât şi vara.

Atât în bucătărie cât şi în cămară să domnească curăţenia!