Print Friendly, PDF & Email

Primirea invitaţilor se va face de către gospodina casei. Într-o atmosferă foarte prietenoasă, pe cari îi va conduce în salon (sau camera de lucru), îi va prezenta altor persoane necunoscute, întreţinându-se cu fiecare la fel, fără a neglija pe nimeni.

Aperitivele puse pe o mescioară mai mică, se vor servi fără pretenţii, pe farfurii, cu ajutorul scobitoarelor.

După 10-15 minute, se vor pofti invitaţii la masă. Numele fiecărei persoane va fi scris pe câte un bilet pus în faţa paharelor sau în partea şervetului. Aşezarea invitaţilor la masă se face după diferite consideraţiuni, vârstă, poziţie socială, etc. Loc de onoare se poate lua mijlocul mesei şi capul de masă, se socoteşte pentru doamne locul din dreapta stăpânului casei; pentru domni, locul dela dreapta stăpânei de casă. Persoanele sărbătorite, se vor plasa la mijlocul mesei. Cât e posibil doamnele, să fie plasate între domni, luând în considerare vârsta.

Servirea bucatelor se va face de către personalul de serviciu (servitoare, servitor) îmbrăcaţi în haine negre şi şorţuri albe. La mese de mare gală ei vor avea mănuşi albe iar femeile şi bonetă albă.

Servirea mâncărilor se va face în ordinea anunţată fără a le îngrămădi, lăsând între ele timp de cel puţin 10 minute. Felurile de bucate sunt presentate de servitor, care oferă sosul în acelaşi timp cu mâncarea. Farfuria cea mare, întotdeauna e aşezată pe un şervet şi e presentată la stânga şi potrivit de jos, pentru ca să nu fie jenat nimeni. Fiecare fel se presintă de două ori fiecărui comesean. Farfuriile se vor aduna dinspre dreapta şi se vor schimba împreună cu tacâmurile după fiecare fel de mâncare. A nu se lăsa sub nici un chip o farfurie murdară în faţa meseanului. Servitorul nu va lua într-o singură dată mai multe farfurii; întâiu va lua cea uzată şi apoi va aduce una curată.

Servitorul observă ca toată lumea să fie servită cu pâine; vinul se toarnă pe partea dreaptă şi servitorul spune totdeauna ce fel.

După consumarea mâncărilor (înainte de servirea cafelei) la 20-30 de minute, stăpâna casei în mod foarte discret, se ridică dela masă, acesta fiind semnalul că masa s-a terminat. Conduce oaspeţii într-o cameră alăturată, unde li se va servi cafeaua, îngheţate, parfaituri, champagne, etc.