Print Friendly, PDF & Email

Timpul cel mai potrivit, pentru tăiatul porcului, este în Ianuarie, căci atunci fiind frigul cel mai mare, carnea poate fi mai bine preparată spre a o avea mai mult timp.

Carnea cea mai bună şi gustoasă o au porcii sub 2 ani, iar pentru untură sunt porcii de la 2 ani în sus cei mai potriviţi. Porcul pârlit este bun şi gustos pentru slănină, iar cel opărit ne dă şunci, carne, piftii şi cârnaţi mai bune.

Carnea porcului tăiat, ce vrem să o păstrăm mai mult timp, îndată după tăere o împrăştiem pe o masă, lăsând-o să se răcească bine şi ştergând-o cu o cârpă curată la locurile sângeroase, apoi o sărăm cu sare măruntă, albă şi uscată, aşezând-o într-un vas curat de lemn, peste care punem şi usturoi, după plac. La 3-4 zile scurgem saramura ce s-a adunat în vas, iar carnea întorcând-o şi punându-i pe cea de la fundul vasului la suprafaţă şi vice-versa; punem saramura din nou peste ea. Acoperim vasul cu o cârpă curată şi-l punem la un loc nici prea cald, nici prea rece, alte 3-4 zile; după aceea o scoatem din saramură şi o agăţăm, să stea o zi la aer, să se svânte şi dată la fum unde să stea 5-6 zile; de aici pusă în cămară, până la trebuinţă.

Cum se prepara:

Sunca Carnatii Caltabosul Toba    Salamul    Piftii    Untura