Print Friendly, PDF & Email

Vasele de cafea cu lapte şi de ceai, precum: paharele, ceştile, maşina de cafea şi cratiţele, în care păstrăm laptele, să fie totdeauna separat spălate; celelalte vase, precum: farfuriile, castroanele, sosierele, etc., se spală într-un lighean, mai întâi numai de grăsime, în apă caldă, apoi spălate în leşie caldă, apoi bine limpezite, în alt hârdău, în apă rece, şi puse în coş, să se scurgă, apoi şterse bine şi puse la locul lor.

Îndată ce am adunat de pe masă tacâmurile, le punem în căldăruşa de tacâmuri cu apă caldă (fig 94), de unde le scoatem şi le ştergem, apoi frecate cu piatră rasă, sau cu cenuşă cernută, le spălăm, tot în apă caldă, apoi limpezite în apă rece, şterse bine şi puse la un loc cald, să se sfânte bine şi apoi aşezate la locul lor.

Curăţirea tacâmurilor de argint, se face astfel: mai întâi le spălăm numai în apă caldă şi le ştergem; dacă au pete, le frecăm cu un praf anume pentru argintărie.

Vasele de fer (oalele, cratiţele), le spălăm de grăsime în apă caldă cu spălătoare separată, apoi aruncând apa, le frecăm cu cenuşe cernută, apoi spălate în leşie caldă, limpezite, scurse, şterse şi puse fiecare la locul lor.

Vasele de aramă (piuliţa, sfeşnicele, tingirea de spumă, etc.) le frecăm , mai întâi, cu alifie anumită Putzing, apoi bine frecate până capătă lustru cu o bucată de flanelă.

Vasele de tinichea, precum: tăvile, diferite forme de gelatină, budincă, etc., se spală ca şi cele de fer; când îşi pierd lustrul pe dinafară, le putem da lustru, frecându-le din când în când cu o cârpă de postav muiată într-un amestec de sodă pisată, săpun ras şi iarbă pisată, numită coada calului (Zinn-Kraut), care se găseşte la farmacie; după aceea le spălăm cu apă caldă, le limpezim şi svântate cu o cârpă curată şi uscată.

Lemnăria de bucătărie o spălăm mai întâi în leşie ferbinte, apoi frecată cu pae (sau cu perie) şi molos pisat şi din nou spălată cu leşie ferbinte; pe urmă o limpezim în apă de var, preparată într-un hârdău mai mare.  Apa de varo preparăm, mestecând bine, într-o strachină o lingură var stins cu puţină apă, apoi scurs în hârdăul cu apă curată şi rece, mestecând cu o cârpă mare, cu care limpezim lemnăria, de câte ori o muiem în hârdău, spre a nu se aşeza varul la fundul hârdăului. În leşie să se pună tot numai câte un vas de lemn nu toate deodată, căci lemnul se înegreşte.

Lucrul principal la spălatul vaselor este să avem 3 spălători, una pentru spălatul paharelor, alta pentru spălatul vaselor de grăsime, şi una pentru spălatul vaselor în leşie. După ce am terminat cu spălatul vaselor limpezim fiecare spălătoare, separat şi o punem să se usuce. Nu este permis să schimbăm niciodată spălătoriile.

Leşia pentru spălatul vaselor, o facem umplând un săculeţ cu cenuşe şi legat cu o sforicică de mănuşa oalei de fer, în care preparăm leşia, dar aşa că săculeţul să nu ajungă fundul oalei, ci să baloteze în apă; această oală să fie totdeauna pe maşină, ca să avem totdeauna leşie caldă. Cenuşa din săculeţ o schimbăm tot la 2-3 zile odată.