Print Friendly, PDF & Email

      “Spre a prepara îngheţata, e de trebuinţă o aşa numită maşină de îngheţată. Aceasta e o cutie cu capac, cam ca şi cele de tutun, rotundă şi făcută mai ales de tinichia ori de cositor. Această cutie o punem într-un ciubăr cu ghiaţă. Pentru ca ghiaţa să aibă mai multă tărie, o fărâmăm, şi o amestecăm cu sare pisată în bucăţi mai măricele, de obiceiu luăm 4 părţi de ghiaţă şi 1 sau 2 de sare.

masina-inghetata

      Voind să preparăm îngheţată, punem ghiaţă în ciubăr, ca să se acopere fundul, presărăm sare peste ea, punem apoi maşina la mijloc, şi aşezăm ghiaţa împrejurul ei, punând mereu un strat de ghiaţă şi unul de sare. Maşina trebue să iasă cam de un deget din ghiaţă.

      Mai înainte de a pune materia în maşină, lăsăm să se răcească bine tinicheaua cu capacul închis, o ştergem pe dinăuntru şi iar punem capacul.

      Punând materia în maşină, îi punem capacul şi începem să învârtim maşina cât se poate de iute, iar peste câteva minute scoatem din nou capacul, ca să dăm jos materia ce se va fi lipit de pereţii tinichelei şi iar punem capacul şi iar învârtim până ce nu începe a se îngroşa dar e aproape ca untul netopit. Acum scoatem de tot capacul, amestecăm bine şi învârtim când la dreapta, când la stânga, dând mereu spre mijloc, ceea ce se va fi lipit de pereţii tinichelei. După ce se va fi făcut ca untul, lăsăm îngheţata să stea în ghiaţă fără de a mai pune capacul pe maşină.

      Fineţea îngheţatei depandă mai ales de învârtitura, de aceea, maşina trebue să aibă sus un fel de mănunchiu, de care s-o putem prinde spre a o învârti. Altfel o legăm cu sfoară. De asemenea ciubărul trebue să aibă un cep jos, ca să se poată scurge apa desgheţată.

      Dacă am voi să scoatem îngheţata întreagă din maşină, ţinem tinicheaua în apă stătută şi răsturnăm îngheţata pe tavă.”- citat din carte de bucate din 1890.

Concluzie: atunci, cu toate că utilizarea unei maşini de îngheţată presupunea mult efort şi timp, gospodinele aveau curajul şi răbdarea de a prepara îngheţată de casă. Ele ştiau că efortul lor va fi răsplătit de aprecierea unui desert savuros şi că îngheţata nu ar fi ieşit fină, fără maşina de îngheţată, fără acea trudă- “învârtitură”.

Image (29)                              79

      Astăzi avem la dispoziţie maşini de îngheţată performante, cu compresor incorporat şi malaxor, ce fac toată treaba. Apăsăm două butoane şi GATA! Şi atunci, vă întreb: de ce nu facem îngheţată acasă? De ce nu obişnuim copiii noştri cu gustul natural al îngheţatei de casă?….E atât de simplu iar rezultatul e spectaculos!

Aştept răspunsul vostru!

Cu drag,

Simona NOGE