Print Friendly, PDF & Email

Pentru ca gospodina să fie desăvârşită în arta gospodăriei, este important să ştie cum să-şi orânduiască sufrageria, să-şi aranjeze masa şi să servească mâncările.

Sufrageria să fie cât se poate de spaţioasă. Nimic nu strică mai mult aspectul unei mese frumos aranjate şi bine servite decât o sufragerie mică şi neîncăpătoare. Plantele aşezate în colţurile ei, îi vor da o eleganţă şi un aspect sobru. Pe lângă bufetele de vase şi serviciu, vom avea pusă din vreme o mescioară mică pentru farfuriile şi tacâmurile de servit. Toate mesele ce stau în sufragerie, pe cari se află farfurii, vin sau mâncare, trebue de asemenea a fi acoperite cu feţe de dantelă sau brodate, sau cu franjuri.

Masa din sufragerie să fie încăpătoare pentru persoanele invitate. Deasupra ei, pentru a nu se mai auzi sgomotul provocat de tacâmuri şi farfurii, se va pune o flanelă mai groasă, peste ea vom întinde faţa de masă curată, călcată în aşa fel ce fiecare margine să fie egal întinsă. Când faţa de masă e colorată, porţelana trebue să fie albă sau ivorie. Nu se mai obicinueşte a se pune peste faţa de masă, nici “mijloc” de pluşă sau dantelă, oglinjoară, statuete de Sara, etc.

În mijlocul mesei e foarte potrivit a se pune un vas cu flori naturale şi proaspete. În Rusia e obiceiul de a se pune câte un bucheţel la fiecare tacăm. Se obicinueşte în casele mari din Paris, a se împodobi cu flori candelabrul, care atârnă la mijloc peste masă. Florile puse în glastre mici (în aşa fel, ca să nu împiedice a vedea pe vecinul din partea opusă) cât se poate de o singură culoare, ori aşezate în sticle (borcan, balon) sau chiar  aranjate discret lângă şervet sau în faţa tacâmurilor, dau înfăţişare estetică şi simţul de nobleţă al culorilor. Iarna florile se pot înlocui prin crenguţe mici de brad sau merişor ori prin crengile diferitelor plante de cameră (asparagus, etc.) aşezate la stânga farfuriei, sau răspândite ici-colea. Un frumos aspect ne va da toamna frunza îngălbenită a viţei de vie din care am format mici ghirlande, punând în faţa fiecărei persoane câte un ciorchine de strugure.  Sticlele cu vin şi apă minerală se pun pe mijlocul mesei. Aici se va pune rechaud-ul (maşina de încălzit bucate şi serviciul de oţet şi untdelemn).

Farfuriile le vom aşeza la  distanţă de câte cel puţin 60 cm. pentru a nu fi împiedicat vecinul nostru de a se servi. În nici un caz, nu se vor pune pe masă pentru fiecare persoană mai mult decât 3 farfurii, urmând a le schimba la fiecare fel de mâncare.

Tacâmurile, furculiţa şi cuţitul se vor aşeza pe suport în dreapta, iar lingura pentru supă în faţă. Când nu dispunem de suport, furculiţa şi lingura se aşează la stânga (sau , lingura în faţă), cuţitul la dreapta.

Paharele, în general 2 de vin, pentru vin alb şi roşu şi cel de apă, se pun în faţa tacâmului. Ele nu se aşează în linie dreaptă, ci în formă pătrată sau triunghiulară. În particular, numărul paharelor e determinat pentru fiecare comesean, după numărul diferitelor feluri de vinuri, ce se oferă. Paharul cel mai mare servă de băut vinul obicinuit de masă, cu apă, sau simplu. Paharul destinat pentru Madera şi Malaga e mai mic decât acela din care se bea Bordeaux şi Bourgogne. Vin de Cipru, Lacrimae Christi, de Rhin, Constanţa. etc., se bea în păhăruţe mici de tot (mai mari negreşit decât cele de licher). Vinul de şampanie se bea sau din pahare lunguieţe de tot, sau din cupe.

Tacâmurile pentru dessert se vor pun în faţa farfuriei.

Solniţele cu sarea şi piperul cernut le aşezăm împrăştiate la distanţe mai mici.

Şervetele se aşează lângă farfurie, împăturate în diferite forme.

Menuul se pune alăturea de şervet sau pe el şi în timp ce meseanul desface şervetul, îşi aruncă o privire fugitoară asupra listei de bucate. Menuul trebuie să fie pus cu numele invitatului în sus.

Franzeluţe mici, puse pe şervet se obicinuesc mai în totdeauna; să fie de prisos şi mai bine să rămâie decât să nu ajungă. Coşuleţele de pâine să stea pe masa bufetului.

Totul trebue să fie pregătit şi prevăzut dinainte, nimic să nu se întocmească ad-hoc; a nu face pe meseni să aştepte vre-o inovaţiune!