Cele mai bune vase ar fi cele de aramă, bine cositorite; de oarece însă acestea sunt şi foarte costisitoare, să ne folosim de vasele de fer, smălţuite pe din lăuntru alb şi pe din afară albastru; tot aşa să fie şi capacele lor.

Cele mai practice tăvi pentru fripturi, sunt cele din tinichea neagră; pentru cozonaci, cugelhupf, etc., sunt vasele de pământ cele mai bune, bine înţeles, fiind bine smălţuite; tot asemenea cratiţele de pământ, pentru sosuri acre, varză acră, etc.

Vasele în care ferbem în aburi, să fie totdeauna o cratiţă mare de pământ, în care să fie atâta apă ferbinte (clocotindă), ca forma cu budincă, consomeul etc., să nu atingă de fund.

Pentru a prăji năbuşit orez, zarzavaturi, etc., cele mai bune vase sunt cele de porcelan alb.

Vasele în care s-au ars diferite mâncări: niciodată să nu le radem sau să le sgâriem cu cuţitul, căci stricăm smalţul acelora; mai bine facem, dacă le muiem numai decât în apă caldă cu cenuşe, lăsându-le puţin să fearbă, apoi spălate.

Într-o bucătărie să avem cât mai multe vase ca să nu se întâmple să aşteptăm după vr-un vas, până isprăvim cu un fel de mâncare, şi până-l spălăm, ceeace ne face să întârziem.

O bună menajeră, să pună un şorţ înainte de a merge în bucătărie şi pe cap o bonetă, sau un tulpan.