12 porţii
INGREDIENTE:
8 mere curăţate de coajă şi sâmburi şi tăiate mărunt
180 gr zahăr pudră
zeama de la 2 portocale
zeama de la 2 lămâi
1 rădăcină de hrean, rasă pe răzătoare
1/4 butelie de vin alb
câteva picături de oţet balsamic
sare, după gust
Se pun într-o cratiţă merele tăiate mărunt, cu câteva picături de apă şi se lasă la fiert (cu capac pe cratiţă), până se înmoaie merele. Se ia de pe foc şi se face un pireu din mere, adică se pasează cu zdrobitorul de cartofi. Se adaugă sucul de portocale, de lămâi, hreanul ras, vinul, oţetul şi sarea şi se mai lasă puţin la fiert, acoperit. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Se serveşte cald sau rece. Este un sos dulce-acrişor, ideal pentru fripturile de porc, vită sau ficat. Eu l-am folosit şi la peşte şi a fost excelent.
Poftă bună!