
La insistenţele copiiilor mei am ales o reţetă de turtă dulce, veche, veche. Ca să vă convingeţi de vechimea ei am scanat-o şi postat-o ( vezi mai sus). După cum vedeţi sunt unităţi de măsură vechi şi nu se dau prea multe indicaţii. Eu am încercat-o şi, acum, după ce am finalizat-o pot să vă dau câteva sfaturi pentru a vă ieşi şi mai bună.
În plus, aştept de la voi sfaturi pentru a îmbunăţi reţeta!
Ingrediente:
500 gr făină albă
250 gr zahăr pudră
250 gr miere fierbinte
coaja rasă de la 2 lămâi şi o portocală
pudră de scorţişoară şi cuişoare
multă răbdare 🙂
Se pun mierea şi zahărul într-o cratiţă, la baie de aburi, până se topeşte zahărul şi compoziţia este foarte fierbinte. Se toarnă peste făină, se pun restul ingredientelor şi se amestecă cu o lingură de lemn ( şi multă forţă) până se omogenizează compoziţia.
Se lasă apoi aluatul 2 ore, la temperatura camerei (eu l-am lăsat peste noapte la frigider şi nu este bine, se întăreşte şi se frământă apoi greu). Apoi se împarte aluatul în bucăţi mai mici, necesare pantru a întinde câte o foaie.
Se întind foi, pături de jumătate deget grosime şi se pun în tavă ( tava cu hârtie de copt unsă cu unt şi tapetată cu făină ). Atenţie: pentru a întinde foile aveţi nevoie de făină pe masa de lucru şi pe sucitor, altfel se vor lipi foile.
Se bagă tava la cuptorul bine încins, dar la foc mic, până se rumeneşte foaia. Atenţie mare că se ard repede! După ce scoateţi tava din cuptor, până foaia e moale şi elastică, tăiaţi foaia în formele de turtă dulce pe care le aveţi. Le lăsaţi puţin la răcit şi le puneţi apoi într-o pungă ca să se mai înmoaie. Repetaţi apoi procesul până se termină compoziţia.
A doua zi le puteţi orna cu ciocolată neagră topită ( ceva fără zahăr că ele oricum sunt dulci)- eu nu am mai avut răbdare şi nici timp.
Destăinuire sau “cum am făcut eu” (voi nu faceţi aşa):
– am băgat aluatul în frigider şi l-am lăsat prea mult;
– am tăiat prima dată formele de turtă din aluat şi apoi le-am băgat la cuptor ( ele se umflă şi se extind, ocupând tot spaţiul liber din tavă- din acest motiv am renunţat la forme şi am decupat cu gâtul de la un pahar şi am lăsat spaţiu foarte mare între ele )
– am dat focul prea tare şi prima tavă şi-a găsit sfârşitul la gunoi 🙁
Concluzie: am muncit destul de mult, turtele au un gust excelent, nu foarte aspectoase…dar până la anul sigur nu mai încerc să fac altele. Vă las pe voi să încercaţi şi să-mi spuneţi şi mie ce v-a ieşit ( poate puneţi puţin unt, bicarbonat spun alţii- nu ştiu-eu am vrut să respect reţeta cât mai fidel ).
Multă baftă!
One Response to “Turta dulce”
Cu vreo 10 minute in urma, ma gandeam cum sa fac rost de o anume reteta veche pt turta dulce, cum le facea bunica mea. Apoi am dat peste blogul tau si … voila! Nu-mi vine sa cred! Multumesc.