6 porţii
INGREDIENTE:
Plămădeala:
150 gr lapte
15 gr drojdie proaspătă
1 lingură zahăr
Se lasă această plămădeală la dospit cam 30 minute (aveţi grijă că îşi triplează cantitatea).
Blat:
450 gr făină încălzită
1 linguriţă sare
coaja rasă de la 1 lămâie
1 gălbenuş de ou bătut în 75 ml lapte călduţ
15 gr unt topit
2 pumni stafide
1 pumn de prune uscate, tăiate
scorţişoară
cardamom
fulgi de migdale şi zahăr pudră pentru ornat
Se pune făina într-un vas mare şi se face o scobitură în mijloc. Se pune în scobitură plămădeala, sarea, coaja de lămâie, gălbenuşul bătut cu lapte, untul topit şi se frământă cu dosul lingurii de lemn (dacă aluatul e prea tare se mai adaugă puţin lapte cald). Când aluatul e gata frământat se mai lasă la dospit cam 30 min. într-un loc cald (vasul să fie acoperit şi să nu-l mişcăm).
Apoi se adaugă fructele uscate şi condimentele, se mai frământă puţin şi se pune în formă. Eu am împărţit aluatul în 3 şi l-am împletit şi am pus în formă de cozonac. De obicei se pune în formă rotundă, cu gaură în mijloc (vezi secţiunea Bucătaria/vase şi unelte). Compoziţia trebuie să fie jumătate din volumul formei. Apoi se mai lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Cănd a dospit se bagă la cuptorul bine încins, la foc potrivit şi se coace 1 oră. Când e aproape copt se unge cu unt şi se presară cu fulgi de migdale. Când începe să crape la margini, e copt.
Se scoate din formă şi se presară cu zahăr pudră.
E foarte bun dimineaţa, servit la ceai sau cafea, cu puţin unt şi uşor încălzit. Poftă bună!