Print Friendly, PDF & Email

 

6 porţii

INGREDIENTE:

Plămădeala:

150 gr lapte

15 gr drojdie proaspătă

1 lingură zahăr

Se lasă această plămădeală la dospit cam 30 minute (aveţi grijă că îşi triplează cantitatea).

Blat:

450 gr făină încălzită

1 linguriţă sare

coaja rasă de la 1 lămâie

1 gălbenuş de ou bătut în 75 ml lapte călduţ

15 gr unt topit

2 pumni stafide

1 pumn de prune uscate, tăiate

scorţişoară

cardamom

fulgi de migdale şi zahăr pudră pentru ornat

Se pune făina într-un vas mare şi se face o scobitură în mijloc. Se pune în scobitură plămădeala, sarea, coaja de lămâie, gălbenuşul bătut cu lapte, untul topit şi se frământă cu dosul lingurii de lemn (dacă aluatul e prea tare se mai adaugă puţin lapte cald). Când aluatul e gata frământat se mai lasă la dospit cam 30 min. într-un loc cald (vasul să fie acoperit şi să nu-l mişcăm).

Apoi se adaugă fructele uscate şi condimentele, se mai frământă puţin şi se pune în formă. Eu am împărţit aluatul în 3 şi l-am împletit şi am pus în formă de cozonac. De obicei se pune în formă rotundă, cu gaură în mijloc (vezi secţiunea Bucătaria/vase şi unelte). Compoziţia trebuie să fie jumătate din volumul formei. Apoi se mai lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Cănd a dospit se bagă la cuptorul bine încins, la foc potrivit şi se coace 1 oră. Când e aproape copt se unge cu unt şi se presară cu fulgi de migdale. Când începe să crape la margini, e copt.

Se scoate din formă şi se presară cu zahăr pudră.

E foarte bun dimineaţa, servit la ceai sau cafea, cu puţin unt şi uşor încălzit. Poftă bună!