Sosurile aperitiv, preparate în general din legume, fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se fierb şi se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării.
2,4 kg (16 borcane x 120 gr + 2 borcane x 240 gr)
INGREDIENTE:
1,3 kg ceapă roşie, curăţată şi tăiată cubuleţe mici
1,3 kg afine
650 gr zahăr brun
3 ardei roşii iuţi, curăţaţi de sâmburi şi tocaţi mărunt
1 1/2 ceaşcă vin roşu sec
10 linguri lichior dulce
1 1/2 linguri de sare de mare grunjoasă
7 linguri oţet balsamic
Se amestecă ceapa, afinele, zahărul şi ardeiul iute şi se lasă aşa 30 minute. Apoi se adaugă restul ingredientelor într-un vas şi se lasă la fiert, la foc mic, fără capac, 45-60 minute, până se îngroaşă. În acest timp se amestecă mereu.
Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate şi se pun capacele.
Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.
Se serveşte rece. Merge perfect cu friptură de porc, vită, curcan, orice pasăre, vânat…La iarnă- o friptură uşor de făcut şi un sos aperitiv alături- şi mâncarea e gata!
cu drag Simona NOGE