Print Friendly, PDF & Email

Sosurile aperitiv, preparate în general din legume, fructe şi mirodenii, provin din India. Ele se fierb şi se pot păstra în borcane, conservate, toată iarna. În momentul deschiderii unui borcan, e bine să-l păstraţi în frigider. Din acest motiv am folosit borcane mici, de 120 gr şi 240 gr, ce se pot consuma la o masă, în funcţie de numărul persoanelor. Sunt ideale la fripturi, peşte, orez- accentuează gustul şi dă savoare mâncării.

2,4 kg (16 borcane x 120 gr + 2 borcane x 240 gr)

INGREDIENTE:

1,3 kg ceapă roşie, curăţată şi tăiată cubuleţe mici

1,3 kg afine

650 gr zahăr brun

3 ardei roşii iuţi, curăţaţi de sâmburi şi tocaţi mărunt

1 1/2  ceaşcă vin roşu sec

10 linguri lichior dulce

1 1/2 linguri de sare de mare grunjoasă

7 linguri oţet balsamic

 

Se amestecă ceapa, afinele, zahărul şi ardeiul iute şi se lasă aşa 30 minute. Apoi se adaugă restul ingredientelor într-un vas şi se lasă la fiert, la foc mic, fără capac, 45-60 minute, până se îngroaşă. În acest timp se amestecă mereu.

Se toarnă compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate şi se pun capacele.

Se încinge cuptorul bine, se ia o tavă în care se pune puţină apă şi se pun borcanele la dunst. Focul trebuie să fie mic. Se lasă 30-40 minute. După aceea se scot din cuptor şi se acoperă bine cu o pătură, până a 2-a zi.

Se serveşte rece. Merge perfect cu friptură de porc, vită, curcan, orice pasăre, vânat…La iarnă- o friptură uşor de făcut şi un sos aperitiv alături- şi mâncarea e gata!

cu drag Simona NOGE