Agreşele le mâncam în copilărie, direct din tufe, din grădinile saşilor dar niciodată gătite, folosite în mâncare. Sosul acesta este foarte deosebit-îmbină trei gusturi: dulce, acru şi iute iar ghimbirul îi dă o notă uşoară de amărui. Ideal pentru fripturi.
INGREDIENTE:
1.600 g agreşe
250 g ceapă, tocată mărunt
4 linguri ghimbir, curăţat şi dat pe răzătoare
1 cană stafide
2 linguri boabe de muştar
9 linguri oţet balsamic
800 g zahăr brun
1 cană apă
1 lingură de sare grunjoasă, de mare
3 ardei roşu, curăţat de sâmburi şi tocat mărunt
Se pun într-un vas termorezistent toate ingredientele: agreşele, ceapa, ghimbirul, stafidele, seminţele de muştar, oţetul balsamic, apa, zahărul, sarea şi ardeiul roşu şi se pune la fiert, încet, la foc mic, fără capac. Lăsaţi să fiarbă timp de 40-50 minute, amestecând continuu, până când se îngroaşă. Se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate şi se sigilează. Se lasă timp de 24 ore la dunst uscat, adică se învelesc borcanele cu prosoape cât mai groase.
Se păstrează în pivniţă iar cănd se începe un borcan se ţine în frigider.
cu drag Simona NOGE