Print Friendly, PDF & Email

Coacăzele roşii mai sunt cunoscute, în popor, ca strugurei. Gustul lor acrişor se îmbină perfect cu aroma portocalei şi cea de lămâie şi cu savoarea dată de vinul roşu şi oţetul balsamic. Este un sos ce se poate folosi atât la fripturile din carne cât şi la deserturi.

INGREDIENTE:

900 g coacăze roşii, curăţate de pe ciorchine

500 g zahăr brun

1 lămâie

2 portocale

1 ceaşcă vin roşu sec

2 linguri boabe de muştar

6 linguri oţet balsamic

 

Se pun coacăzele cu zahărul şi se lasă cca 1 oră.

Se curăţă lamâia şi portocalele de coajă (le spălaţi înainte, bine, bine). Apoi se storc de zeamă (eu am folosit şi pulpa care a rămas). Puneţi la fiert, 5 minute, vinul roşu cu cojile de citrice (atenţie: la foc mic, fără capac; eu am pus capac şi am lăsat focul mai mare iar când am ridicat capacul s-a flambat totul, inclusiv mâna mea:).

Adăugaţi apoi coacăzele, sucul şi pulpa de citrice, boabele de muştar şi lăsaţi la fiert 30 minute (la foc mic, fără capac, amestecând din când în când), până ce crapă boabele de strugurei.

Puneţi apoi oţetul balsamic şi mai lăsaţi la fiert 15 minute. Stingeţi focul şi turnaţi compoziţia fierbinte în borcanele sterilizate, cu un cuţit de inox pus sub borcan- să nu crape. Închideţi borcanele şi le lăsaţi la dunst uscat ( le înveliţi bine în prosoape cât mai groase şi le lăsaţi aşa 24 ore ).

Se păstrează într-o pivniţă rece şi bună. Dacă începeţi un borcan e bine să-l păstraţi la frigider.

cu drag Simona NOGE