Print Friendly, PDF & Email

< Inapoi

Laptele e cel mai firesc aliment pentru om şi singurul, cu care ne putem hrăni timp mai îndelungat fără de nici o scădere simţită pentru buna stare trupească: el e foarte nutritor şi se preface oarecum pe nesimţite în sânge.

Cel mai bun e laptele de vară, muls dimineaţa, de la o vacă sănătoasă şi hrănită la grajd cu fân bun. Iarna laptele nu e atât de bun; de asemenea laptele de seară e mai slab de cât cel de dimineaţă.
Dacă vaca se grăneşte cu ierburi, laptele e mai apătos şi adeseori unele dintre sucurile ierburilor trec în lapte şi-i dau un miros, ori un gust deosebit, care nu totdeauna e priincios.
Mai bine îi prieşte omului laptele călduţ, aşa cum a fost muls dela vacă. Laptele fiert e mai puţin nutritor şi se mistuieşte mai anevoie. E deci bine, ca pentru cafeaua de dimineaţă laptele să nu fie fiert, ci numai încălzit până la 28-30% R.
Dar laptele fiert se păstrează mai bine, mai ales ţinut fiind la un loc răcoros şi svântat, însă nu la aier liber. Mai bine se păstrează laptele la o temperatură de 8-10% R. Vasul de lemn, porţelan, sticlă ori lut, în care se păstrează laptele, trebue să fie cu deosebire curat. Vasele de metal şi mai ales cele de aramă nu sunt pentru păstrarea laptelui, fiindcă ele îl pot otrăvi.
Laptele bun e alb şi gros, e dulce şi nu are nici un miros neplăcut. Lăsând să cază o picătură de lapte bun pe unghie, ea nu se scurge, ci rămâne rotundă, iară lăsând o picătură în apă curată, laptele bun cade la fund.