Print Friendly, PDF & Email

< Inapoi

Păsările de casă, dacă sunt tinere, au o carne fragedă, de şi mai puţin nutritoare decât carnea de vită ori de oaie. Păsările bătrâne au carne tare, din care putem face zeamă bună şi uşoară. Îndeobşte păsările de casă sunt o mâncare potrivită pentru oamenii, cari au destul sânge, ori poate chiar prea mult.
Păsările tinere şi grase au pieptul plin şi oase fragede; la cele slabe precum şi la cele bătrâne pieptul e ascuţit şi oasele sunt vârtoase şi pe deplin desvoltate.

Găina

Găina e bună pentru friptură câtă vreme e puiu, dar încă mai bună de la un an până la doi. Se înţelege cea mai bună e carnea claponului, care nu a trecut peste 2 ani. Peste doi ani, fie găină, fie cocoş, fie chiar clapon, carnea nu e bună decât de zeamă.

Gâsca

Gâsca e bună, când e grasă şi tânără, nu însă pentru bolnavi. Pentru bolnavi nu e decât carnea de boboc. De ademenea ficatul de gâscă ori pielea, fiind prea grase, nu sunt pentru bolnavi.
Gâsca tânără are cioc fraged şi pielcuţă moale pe picioare.
Nu trebue să uităm, că gâsca se mortifică anevoe.

Raţa

Raţa are carne mai fragedă decât gâsca şi aşa, ca friptură, e bună şi pentru oamenii cu stomac mai slab. Dar, se înţelege, să nu fie prea bătrână. Ficatul de raţă e tot atât de bun ca cel de gâscă.

Curcanul

Curcanul are carne prea fragedă câtă vreme nu a trecut de 1 an; dar şi mai bună e carnea lui în Decembrie, Ianuarie şi Februarie. Curcanii trecuţi de 1 an trebue să stea câteva zile după ce au fost tăiaţi, iară cei şi mai bătrâni nu sunt decât pentru zeamă.
Curcanul bătrân are păr mult pe cap, piele grasă şi picioare roşii; cei tineri au mai puţin păr pe cap, piele mai moale şi picioarele albe ori cel mult roşiatice.

Porumbeii

Porumbeii cu totul tineri, cărora nu le-au crescut încă aripile, sunt o friptură minunată pentru bolnavi. Porumbii mai bătrâni dau zeamă prea bună.

Păsările de vânat

Păsările de vânat sunt mult mai nutritoare decât cele de casă şi în acelaşi timp, fiind încă tinere, au o carne fragedă, care poate să fie pusă pe masa unui bolnav. Cele mai bătrâne urmează a fi bine mortificate mai ‘nainte de a veni în bucătărie.