Print Friendly, PDF & Email

 

Este o rețetă tradițională, veche, din cartea “Buna menajeră”, pe vremea când nu exista masă fără desert. Prin urmare gospodina trebuia să fie rapidă, ingenioasă și să facă deserturi gustoase. Această budincă se poate servi caldă sau rece, oricum este bună.

6 porţii

INGREDIENTE:

Blat:

170 g gris

940 ml lapte dulce

1 1/2 linguri zahăr

1 1/2 linguri de unt

5 ouă

2 linguri zahăr pudră

stafide

coaja rasă de la 1 lămâie

1/2 baton vanilie

Topping:

1 lingură unt

6 pere mari (de preferință cele de iarnă)

stafide

merișoare uscate

1 lingură zahăr

scorțișoară

cardamom

BLAT:

  1. Punem pe foc laptele cu zahărul. Când începe să fiarbă turnăm puţin câte puţin grisul, mestecând în continuu (cu telul) până se îngroaşă. Lăsăm compoziţia la răcit;
  2. Mestecăm untul până se face spumă, apoi adaugăm galbenuşurile (unul câte unul) , zahărul pisat (pudră) şi coaja rasă de lămâie, toate mestecate tot numai într-o parte, timp de o jumătate de ceas;
  3. Batem spumă albuşurile ( atenţie, pentru a se bate uşor, albuşurile trebuie să fie reci ) şi adăugăm vanilia;
  4. Peste compoziţia de la nr.2 adăugăm, treptat, grisul fiert şi răcit iar apoi albuşurile bătute spumă (3).  Ungem o formă cu unt (eu am folosit hârtie de copt), turnăm compoziţia şi o punem la cuptorul bine încins. Lăsăm la cuptor 3/4 ore, timp în care facem toppingul.

TOPPING:

Obs.: se poate face din orice fel de fructe. Eu am folosit pere.

Se curăţă perele de coajă şi sâmburi, se taie bucăţele şi se pun într-o cratiţă cu untul topit şi zahărul, stafidele şi merişoarele. Se lasă la foc mic până se înmoaie (să nu se terciuiască) apoi se adaugă scorţişoara şi cardamom.

Se scoate forma din cuptor, se pune deasupra topingul de fructe şi se mai lasă 15 minute la cuptor.

Se serveste călduţă sau chiar rece.