Print Friendly, PDF & Email

<Inapoi

Ceaiul e mai hrănitor şi tot odată mai priincios decât cafeaua. El e de 2 feluri: negru şi verde. Cel verde, sunt frunzele uscate, iară cel negru frunzele opărite şi numai apoi uscate ale unui arbust.

Soiurile de ceaiu sunt foarte numeroase (peste 100), cele mai bune sunt din China şi anume cele aduse pe uscat de către caravane (mai ales prin Rusia), fiindcă, transportat fiind pe mare, ceaiul perde din aroma sa.

Ceaiul e mai bun curat decât cu lapte. Lămâia îl face mai astâmpărat, însă îi ia mult din aromă. Dacă nu e păstrat într-un vas bine astupat, ceaiul îşi pierde toată aroma.

Foarte adeseori se vinde sub numiri frumoase marfa netrebnică, amestecată cu fel de fel de frunze uscate, chiar şi de răchită. Se întâmplă, că ceaiul odată întrebuinţat se pune la uscat, se parfumează şi se pune iar la vânzare. Deci încă odată: bagă bine de seamă de la cine cumperi!

Chocolata e mai uşoară decât cafeaua şi ceaiul, deşi hrănitoare, producând mai ales grăsimea; e deci mai bună cu deosebire pentru oameni slabi. Nici cafeaua, nici ceaiul, nu sunt atât de adeseori falsificate ca şi chocolata. Chocolata bună se disolvă cu desăvârşire în apă ori în lapte, iară falsificatele lasă un fel de noroiu pe fundul vasului, ba adeseori chiar bulgări întregi.