Print Friendly, PDF & Email

<Inapoi

Făinoasele, în genere, sunt o mâncare grea pentru stomac; fierte ori coapte numai până la 60-100 gr. C. sunt atât de grele, în cât stomacul nici nu le poate mistui; dar dacă trec prin o căldură de 160-200 gr C. ajung a fi o mâncare uşoară.

Regula generală pentru toate făinoasele e: nu mânca nimic din ce nu s-a fert, s-a prăjit ori nu    s-a copt îndestul, pentru că îţi munceşti numai stomacul de geaba şi tot nu te hrăneşti. Pâinea necoaptă, mămăliga nefiartă, prăjiturile clicoase, cartofii cari nu sunt îndestul de ferţi, într-un cuvânt, făinoasele mai mult ori mai puţin crude, chiar bune la gust, nu trebue să se pună la masă.

Făinoasele sunt altfel nişte alimente, cari nici odată nu pot lipsi de pe masă, pentru că, deşi nu prea sunt hrănitoare, ele sunt cele mai bune spre a ţine stomacul mereu în lucrare: bine gătite, ele se mistuesc lesne şi aşa putem mânca mult din ele. Dar tocmai pentru aceea oamenii, care se hrănesc mereu cu făinoase, nu se hrănesc bine, devin slabi şi palizi şi pier aşa zicând de foame fără să fie flămânzi.

Faina Malaiul   Orezul   Sago Cartofi