Print Friendly, PDF & Email

<Inapoi

Păstăioasele, cum sunt fasolele, mazărea şi lintea, sunt mult mai bogate în sucuri nutritoare decât chiar şi cele mai bune făinoase; ele se apropie în această privinţă de cărnuri. Însă ele sunt greu de mistuit; trebuesc dar bine fierte şi chiar acrite cu oţet.

Fasolele sunt mai bune verzi şi fragede. Tot atât de bune sunt şi cele uscate încă pe când erau verzi şi fragede, dar trebuesc ţinute mult timp în apă înainte de a se fierbe.

Mazărea verde e mai fregedă şi mai prielnică pentru stomac decât fasolele; cea uscată însă e mai grea şi are un gust aspru, de aceia urmează a fi bine fiartă şi bine unsă, ca să alunice.

Lintea e cea mai grea dintre toate păstăioasele; afară de aceasta, pe când se fierbe, ea colorează apa. Aceste sucuri ce dau apei culoarea întunecată, sunt grele pentru stomac, şi aşa lintea urmează a fi fiartă în mai multe ape, şi atunci e o mâncare mai prielnică.