Print Friendly, PDF & Email

 

Este o rețetă “veche” din cartea “buna menajeră”, delicioasă însă nu se servește feli ci eventual în cupe sau pahar; eu pentru ședința foto, pentru exemplificare, am expus-o pe o farfurie.

11 porţii

INGREDIENTE:

Cremă:

40 g făină albă

1 ou întreg + 1 gălbenuş

100 gr zahăr

40 gr unt

230 ml smântână pentru frişcă în care s-a pus miezul de la 1/4 baton vanilie

Se amestecă componentele de mai sus pe baie de aburi, cam 15 minute, mestecând tot în aceeaşi direcţie. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit se adaugă componentele de mai jos:

2 gălbenuşuri

1 albuş bătut spumă

25 gr unt

Merele:

11 mere curăţite de coajă şi scoasă căsuţa sâmburilor de la fiecare (este o ustensilă specială)

dulceaţă de afine (se poate folosi orice dulceaţă sau marmeladă)

stafide

merișoare uscate

miez de nucă

3 linguri zahăr

Se pune zahărul într-o cratiţă, la foc mic şi se pun merele scobite acolo şi se acoperă vasul cu capac. Se lasă până merele se coc pe jumătate. Se scot apoi merele şi se umplu cu dulceaţa amestecată cu stafide iar pe post de capac se pune miez de nucă.

Se aşază merele într-o formă, cât să cuprindă tot spaţiul şi se toarnă deasupra crema de vanilie şi albuşurile bătute spumă ( cele 2 albuşuri ce rămâm de la cremă). Se bagă forma la cuptorul bine încins, la foc iute, 30 minute ( până se rumeneşte spuma, să nu se încingă crema).

Se presară deasupra cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară şi cardamom iar pentru deliciul copiiilor am ras şi ciocolată neagră. Mmmm, delicios!

Spor la treabă!