Print Friendly, PDF & Email

 

 

8 porţii

INGREDIENTE:

75 gr unt

110 gr zahăr brun făcut pudră

2 gălbenuşuri

3 ouă întregi

10 cuişoare pisate (am folosit râşniţa de cafea electrică, rusească, moştenită de la mama- îşi face super bine treaba; cu ea am făcut şi zahărul pudră)

1 lingură scorţişoară pudră

1/2 lingură cardamom

50 gr ciocolată neagră, rasă

coaja rasă de la 1 lămâie

100 gr migdale crude, cu coajă, măcinate (tot în maşina de măcinat cafea)

migdale fulgi şi gem de afine pentru ornat

Mestecăm untul până se face spumă, adăugăm apoi zahărul, gălbenuşele, ouăle întregi (tot câte unul) şi amestecăm tot într-o direcţie cca 20 min. Punem cuişoarele, scorţişoara, cardamomul, ciocolata, coaja de lămâie şi migdalele şi amestecăm până se omogenizează compoziţia.

O turnăm apoi într-o formă termorezistentă, aleasă astfel încât să încapă 3/4 din volumul ei într-un vas adânc, cu apă fierbinte (vezi “sfaturi utile” – “a fierbe în aburi” ). Greu de realizat ce făceau predecesoarele noastre pe vremuri, că aveau forme speciale şi lucrau cu capace de fer cu jeratic deasupra. Acum- ce am făcut eu: am luat o cratiţă largă, am pus apă la fiert şi am scufundat vasul termorezistent (atenţie, focul la minim) astfel încât 3/4 din vas să fie în apă. Am pus capacul pe cratiţă şi am lăsat la fiert 1 oră.

Se răstoarnă budinca pe o farfurie, se decorează cu fulgi de migdale şi gem de afine şi se serveşte călduţă sau rece.

Este un desert foarte aromat, consistent, ideal pentru gustarea şi ceaiul de la ora 5, mai ales în după amiezele de iarnă. Savurati-o din plin!