Print Friendly, PDF & Email

Este mai mult o prăjitură cu cremă de ciocolată şi blat de pişcoturi, dar aşa era denumită în cartea veche de bucate din care mă inspir.

10 porţii

INGREDIENTE:

Crema:

500 ml smântână dulce pentru frişcă

60 gr ciocolată neagră rasă

5 gălbenuşuri

2 linguri zahăr pudră

1 lingură făină

Blat:

36 pişcoturi

gem de caise

rom

lapte dulce

Bezea:

5 albuşuri

200 gr zahăr pudră, vanilat ( în borcanul cu zahăr lăsăm coaja de la batonul de vanilie)

Punem într-o cratiţă, la baie de aburi, frişca să fiarbă. Apoi îi adăugăm ciocolata rasă, gălbenuşurile pe rând, zahărul şi făina. Lăsăm să fiarbă, amestecând încontinuu, până când crema se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Se înmoaie pişcoturile în lapte cald şi se aşează pe fundul vasului (eu am folosit un vas termorezistent, de formă dreptunghiulară, unde mi-au încăput 18 pişcoturi pe un strat). Se stropesc cu rom şi apoi se ung cu gemul de caise. Peste se pune un strat de cremă.

Se mai clădeşte un strat de pişcoturi, înmuiate în lapte, stropite cu rom şi unse cu gem peste care se mai pune un strat de cremă.

Din albuşurile reci şi zahăr se bate bine bezeaua şi se toarnă deasupra compoziţiei.

Se bagă la cuptorul bine încins, la foc mic, până se rumeneşte uşor bezeaua.

Se scoate din cuptor şi se presară deasupra cacao, prin sită. Se lasă la rece până a 2-a zi.

Să aveţi spor!