Print Friendly, PDF & Email

Este un sos asemănător celui olandez, fin dar și ușor picant, aromat, potrivit atât pentru fripturi cu carne cât și pentru legume la grătar, pește sau salate.

6 porţii

INGREDIENTE:

1  rădăcină de ghimbir curăţată şi rasă

3 căţei de usturoi pisaţi mărunt

zeama de la 2 lămâi

250 ml vin alb

75 gr unt

3 gălbenuşuri de ou

sare

frunze de oregano proaspete

 

Într-o cratiţă, se pun la fiert, la foc mic: ghimbirul, usturoiul, zeama de lămâie şi vinul alb. Se lasă la fiert (cratiţa să fie acoperită cu capacul) cca 20 min. după care se lasă la răcit. Se strecoară compoziţia.

Într-un vas de porţelan pus deasupra unui vas cu apă clocotită se pune untul şi gălbenuşurile, pe rând, unul câte unul, amestecând mereu. Atenţie, nu puneţi vasul cu apă pe foc, deoarece, dacă fierb ouăle, se va brânzi compoziţia. După ce fierbe apa, luaţi vasul de pe foc şi apoi începeţi să puneţi gălbenuşurile.

Peste acest sos se toarnă prima compoziţie strecurată, se adaugă sarea şi frunzele de oregano.

Este un sos foarte fin şi cu un gust aparte. Noi l-am servit la peşte şi caracatiţă (vezi secţiunea fripturi). Poftă bună!