Print Friendly, PDF & Email

Este un desert la foarte rapid de preparat şi foarte bun. Copil fiind nu-mi plăcea combinaţia dintre budincă şi siropul de zahăr ars care se formează (ori solid ori lichid). Prin urmare, pâstrând aceste amintiri, am încercat această soluţie: să pun crema în borcan, cu straturi de pişcot sfărâmat şi stafide care să absoarbă puţin siropul acela care mă deranja pe mine. Şi uite ce-a ieşit!

4 porţii

INGREDIENTE:

1 L lapte

6 ouă

12 linguri zahăr brun

vanilie măcinată, 1 linguriţă

coaja rasă de la 1 lămâie

14 pişcoturi

stafide

Se ia o cratiţă în care se pun 6 linguri de zahăr şi se pune pe foc, la caramelizat. Când începe să se topească zahărul, amestecăm cu lingura să se caramelizeze uniform şi să nu se ardă. Se toarnă compoziţia într-un vas termorezistent, se roteşte vasul astfel încât zahărul caramelizat sa ungă pereţii acestuia (dar nu până sus, cam jumătate din înălţimea vasului) şi se lasă la răcit.

Se pune 1L lapte la fiert în care adăugăm 6 linguri de zahăr şi vanilia. Luăm de pe foc şi lăsăm puţin la răcit. Între timp se bat cele 6 ouă întregi peste care se pune treptat laptele călduţ şi coaja rasă de lămâie. Se bate bine cu mixerul, până se face ca o spumă. Se toarnă în vasul termorezistent, peste zahărul caramelizat ( puteţi să umpleţi vasul – la cuptor mai scade uşor).

Se bagă la cuptorul bine încins, la foc mediu şi se lasă 40 minute ( până se rumeneşte uşor, se desprinde de margini şi are o consistenţă gelatinoasă).

Se lasă la răcit 15 minute, după care se pune în borcan, în straturi: pişcot sfărâmat, stafide, cremă şi tot aşa terminând cu pişcot la suprafaţă ( stratul de cremă să fie mult mai gros decât cel de pişcot, adică să nu exagerăm cu pişcotul).

Se serveşte rece. Poftă bună!