Print Friendly, PDF & Email

 

5 porţii

INGREDIENTE:

5 păstrăvi evisceraţi (1,4 kg)

9 linguri de oţet balsamic

Pentru rasol:

1 ceapă

1 păstârnac

1 ardei gras verde

4 linguri de oţet balsamic

1,5 l apă

2 linguri sare grunjoasă

boabe de piper

5 foi de dafin

50 gr miez de nucă

 

Se pun la fiert, într-o oală, toate ingredientele de mai sus (mai puţin peştii şi cele 9 linguri de oţet). Se lasă la fiert, la foc mic, cu oala acoperită cu capac.

Între timp ne ocupăm de peşti.

Citez: ” Ca rasol se gătesc peştii cu solzi mărunţi şi mai ales ştiuca, mreana, cega, morunul, şalăul şi păstrăvii. Peştii pe cari îi alegem pentru rasol să fie cât se poate de vii (fără a-i chinui) şi îi curăţim pe o tablă bine udată şi cu băgare de seamă ca să rămâie mâzga pe dânşii şi nu-i spălăm. Voind să-i opărim, îi punem într-un vas bine smălţuit, cu creasta în sus, îi udăm cu oţet cald şi în sfârşit îi opărim.”

Ce am făcut eu: am luat peştii vii, de la Metro ( nu ştiu dacă erau chinuiţi sau nu), mi i-au curăţat acolo şi i-am lăsat aşa, cu mâzga pe ei, fără să-i spăl. I-am pus în tavă, nu am reuşit cu creasta în sus- poate dacă mai aveam unul şi îi puneam înghesuiţi reuşeam! I-am udat cu oţet balsamic.

Se toarnă apoi zeama de rasol, clocotită şi strecurată ( compoziţia o păstrăm pentru supa cremă) peste peşti şi se bagă tava la cuptorul bine încins. Îi mai lăsăm 15 min, la un foc nu prea iute. ” Când peştii sunt ferţi, ochii le ies ca nişte mărgele albe din cap.”

Scoatem peştii şi îi punem într-un vas, garnisiţi cu lămâie şi pătrunjel verde.

Zeama şi compoziţia de la rasol o păstrăm pentru “supa cremă de peşte”.