Print Friendly, PDF & Email

Este un desert fin, aerat, cu care suntem mai puţin obişnuiţi. De obicei se pun în forme speciale de souflee, termorezistente, individuale, astfel încât să se servească direct din ele. Asta pentru că are o consistenţă moale şi e foarte greu să scoţi soufle-ul din formă şi să şi arate bine. Eu nu am aceste forme, încă. Prin urmare a fost extrem de dificil să prezint o porţie pe o farfurie. Promit să mai fac şi alte reţete de souflee şi până atunci să am şi formele.

6 porții

INGREDIENTE:

60 gr unt

25 gr făină

4 linguri de zahăr brun, pudră

un vârf de sare

coaja rasă de la 1 portocală

6 ouă

375 ml lapte cald

zeama de la 2 portocale

pentru decor: amestec din 3 lingurițe cacao, 3 lingurițe zahăr, 1/2 linguriță cardamom, 1 linguriță scorțișoară

Se bat la baie de aburi untul, făina, sarea, zahărul, amestecând mereu cu telul. Se adaugă treptat gălbenușurile, coaja de portocală și laptele, iar când începe să facă spumă, se pune sucul de portocale.

Se trage cratița de pe foc și se bate mereu, până se răcește. Se adaugă apoi albușurile bătute spumă și se toarnă compoziția într-un vas de porțelan, termorezistent, uns bine cu unt.

Se pune vasul la cuptorul bine încins, la foc potrivit, 25-30 min., fără să deschideți ușa de la cuptor.

Suflee-ul trebuie să crească și să fie pufos. Se scoate din cuptor și se presară cu amestecul de cacao, zahăr și mirodenii.

Se servește călduț.