Print Friendly, PDF & Email

Va propun o reţetă de Pască dintr-o carte veche de bucate, din anul 1920. Cărţile vechi de bucate nu prea dau cantităţile exacte, folosesc expresii de genul ” puneţi lapte cât să obţineţi un aluat nu prea tare”; se pare că femeile erau mai pricepute. Din acest motiv am avut emoţii. Pasca se poate face sub diferite forme, eu am ales una simplă. Săptămâna aceasta o să mai fac, cantitate mai mare- că am primit reclamaţii că e prea puţină-aşa că o să încerc şi alte forme.

10 porţii

INGREDIENTE:

Aluat:

500 g făină

30 g drojdie proaspătă dizolvată în lapte cald

100 g zahăr pudră

3 gălbenuşuri

150 ml lapte cald

puţină sare

100 g unt topit

100 g stafide

70 g migdale crude măcinate

Umplutură:

500 g brânză dulce de vaci

2 gălbenuşuri

3 linguri zahăr pudră

coaja rasă de la 1 lămâie

albuşele de la 2 ouă bătute spumă

3 pumni stafide

vanilie, scorţişoară

Se amestecă într-un vas făina, drojdia dizolvată în lapte, zahărul şi gălbenuşurile. Se adaugă treptat laptele călduţ şi se frământă aluatul, bine-bine, până se pbţine un aluat nu prea tare. Dacă e prea tare, puteţi să mai suplimentaţi cantitatea de lapte. La final se adaugă untul topit. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lasă aluatul la dospit.

Dospirea se face într-o încăpere fără curenţi de aer, la căldură şi fără să mişcaţi vasul. Se lasă cam 30 min. sau până aluatul creşte.

Se amestecă aluatul cu stafidele şi migdalele şi se frământă. Se mai lasă apoi la dospit 30 min.

Între timp se pregăteşte umplutura: brânza de vaci se amestecă cu gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie, zahărul pudră, vanilia şi scorţişoara. La final se adaugă albuşele bătute spumă şi stafidele.

Se unge o tavă rotundă cu unt şi făină. Se ia aluatul şi se împarte astfel: 2/3 pentru bază şi 1/3 pentru margine. Pentru bază se întinde o foaie, cât tava de mare, de grosimea unui deget. Se pune foaia în tavă şi se mai lasă 20 min. la dospit. Se pune deasupra umplutura, lăsând loc de jur împrejur pentru margine. Din aluatul rămas se face un colac ce se pune pe margine. Se pune tava la cuptorul bine încins, la foc mediu.

Se lasă la cuptor cca 20 min. apoi se scoate şi se toarnă deasupra 1 ou bătut, având grijă să ungem cu ou, cu o pensulă, şi marginea din aluat. Se mai lasă la cuptor 15-20 min.

Se poate servi călduţă, atunci aromele sunt mai intense dar este foarte bună şi la temperatura camerei.

Poftă bună!