Print Friendly, PDF & Email

Este o supă-cremă pe care o fac doar în sezonul de vară, când găsesc dovlecei româneşti, din grădinile autohtone. Este foarte aromată şi cu un gust dulce, savuros.

5 porţii

INGREDIENTE:

ulei de măsline

1 ceapă tăiată cât mai mărunt

2 foi de fenicul tăiate mărunt

100 g morcovi cruzi, raşi pe răzătoare

600 g dovlecel curăţat de coajă şi sâmburi, ras pe răzătoare şi lăsat la scurs 1 oră

1,5-2 l apă rece

2 gălbenuşuri

1 cană de smântână lichidă pentru gătit

cimbru şi mărar verde sau uscat (de care găsiţi)

4 linguri de sare grunjoasă, fără iod

2-3 linguri zeamă de lămâie, opţional- mie îmi place să fie uşor acrişoară

 

Se pune într-o oală uleiul de măsline, ceapa şi feniculul şi se lasă puţin la călit, amestecând mereu, până ceapa devine lucioasă. Se pun apoi morcovii şi se lasă 5 minute la călit. Se adaugă dovlecelul ras şi se lasă şi el 5 minute (focul să fie mediu şi amestecaţi mereu). Se toarnă apa rece, se pune capacul pe oală şi se lasă la fiert 30 minute. Se ia oala de pe foc, se lasă puţin la răcit şi se pasirează cu blender-ul.

Într-o cană se amestecă gălbenuşurile cu smântâna şi se toarnă în supă. Se pun sarea, condimentele şi zeama de lămâie.

Se serveşte caldă, cu crutoane.  Savuraţi-o din plin! 

cu drag Simona NOGE