Print Friendly, PDF & Email

Pentru că anul trecut am participat la Festivalul Gemului de Măceşe, organizat de comunitatea maghiară în satul Sâncrai, de lângă Huedin şi acolo am văzut că gemul se fierbe în cazane de cupru, anul acesta am aplicat şi eu, acasă, metoda lor: am folosit vasul meu de cupru, de capacitate 6l. Concluzie: gemul se fierbe mai repede, nu se leagă de fundul vasului, nu trebuie păzit şi nu trebuie amestecat încontinuu şi, ce e mai important, ARE ALT GUST! mult mai bun şi aromat.

INGREDIENTE:

4 l suc de măceşe ( se poate cumpăra şi din piaţă )

1-1,2 kg zahăr brun

1 praf sare

zeama de la 1 lămâie

 

Am cumpărat pasta de măceşe din piaţă- de la o tanti din satul Gheorgheni, curat şi de foarte bună calitate.

Se pune vasul de cupru pe foc, se pune jumătate din cantitatea de zahăr, praful de sare şi se lasă la fiert, la foc potrivit, până începe să se îngroaşe (se amestecă din când în când; ideea e că trebuie să staţi prin preajmă tot timpul). Se adaugă apoi restul de zahăr şi zeama de lămâie şi se mai lasă puţin la fiert până este gros bine ( are consistenţa pastei Nutella). Se pune pasta fierbinte în borcane, se pun capacele şi se sterilizează.

Sterilizarea borcanelor: se pun borcanele în cuptorul bine încins, la foc mic, pe o tavă pe fundul căreia am pus apă. Când apa din tavă începe să fiarbă, socotim 30-40 minute şi….GATA! Închidem focul şi lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc.

Cum se păstrează: la loc răcoros şi uscat, bine ventilat, adică o cămară bună.

Anul trecut prepararea gemului a fost mult mai dificilă ( a se vedea postarea din 25 oct 2012), am stat şi am amestecat tot timpul. Oricum, în vas de cupru sau nu, merită efortul, gemul este foarte bun, dulce-acrişor, preferatul familiei! Dacă aveţi vas de cupru- şi mai bine!

Poftă bună!

cu drag Simona NOGE