Print Friendly, PDF & Email

Este o reţetă de familie ( de la mama soțului meu care gătește cu mare drag), prima rețetă cu broccoli care îmi place și care are mare succes la copii.

8-10 porţii

INGREDIENTE:

1 kg broccoli curățat

150 gr cuș-cuș

ulei de măsline

2 linguri unt + pentru uns forma

4 ouă întregi

200 ml smântână lichidă pentru gătit

3 linguri capere

150 gr brânză de capră ( acele rulouri minunate de “la Colline”)

zeama le la 1/2 lămâie

pesmet pentru tapetat forma

1 vârf de praf de ardei iute, proaspăt măcinat

rozmarin

sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat

 

Se pune broccoli la fiert, în apă cu sare. Atenție să fie semifiert, crocant- că urmează să fie pus la cuptor. Se strecoară și se lasă la răcit.

Se încălzește cuptorul la 180 grade ( treapta 4-a). Se unge forma de copt, rotundă, cu pereți detașabili, cu unt și se tapetează cu pesmet.

Se pregătește cuș-cușul. Eu am cumpărat din acela prefiert care se face așa: se incălzește apă până devine fierbinte, dar nu fiartă ( la 8o grade). Se toarnă peste cuș-cuș, cât să-l acopere de un deget, se acoperă oala cu un capac și se lasă la înmuiat 10-15 minute ( el absoarbe oricum toată apa). Se stropește apoi cu ulei de măsline și se adaugă 2 linguri de unt, se amestecă ușor până se desprind boabele unele de altele.

Se amestecă broccoli cu cuș-cuș și cu zeama de lămâie.

Se bat cele 4 ouă bine, se adaugă smântâna, caperele, condimentele și brânza de capră mărunțită și se toarnă peste amestecul de broccoli și cuș-cuș. Se omogenizează bine amestecând ușor și se toarnă compoziția în forma de copt, cu pereți detașabili.

Se pune la cuptorul bine încins și se lasă cca 1 oră; până crește puțin și se formează la suprafață o crustă aurie.

Se servesște caldă, cu salată de roșii sau simplă. Este foarte gustoasă iar gustul de broccoli este foarte subtil, întrecut chiar de gustul mult mai pregnant de capere și brânză de capră. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE