Print Friendly, PDF & Email

Această rețetă derivă din cea de budincă cu broccoli. Gustul macrișului dur și acrișor se împletește de minune cu cel al brânzei de capră.

8-10 porţii

INGREDIENTE:

400 gr macriș curățat

250 gr brânză de capră ( acele rulouri minunate de “la Colline”)

250 gr cuș-cuș

ulei de măsline

2 linguri unt + pentru uns forma

4 ouă întregi

250 ml smântână lichidă pentru gătit

3 linguri capere

pesmet pentru tapetat forma

1 vârf de praf de ardei iute, proaspăt măcinat

sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat

 

Se pune apă la fiert. Când apa fierbe se stinge focul și se pune macrișul la opărit, 1 minut, până își schimbă culoarea. Se strecoară și se lasă la răcit.

Se încălzește cuptorul la 180 grade ( treapta 4-a). Se unge forma de copt, rotundă, cu pereți detașabili, cu unt și se tapetează cu pesmet.

Se pregătește cuș-cușul. Eu am cumpărat din acela prefiert care se face așa: se încălzește apă până devine fierbinte, dar nu fiartă ( la 8o grade). Se toarnă peste cuș-cuș, cât să-l acopere de un deget, se acoperă oala cu un capac și se lasă la înmuiat 10-15 minute ( el absoarbe oricum toată apa). Se stropește apoi cu ulei de măsline și se adaugă 2 linguri de unt, se amestecă ușor până se desprind boabele unele de altele.

Se bat cele 4 ouă bine, se adaugă smântâna, caperele, condimentele și brânza de capră mărunțită și se toarnă peste cuș-cuș iar la final se adaugă macrișul. Se omogenizează bine amestecând ușor și se toarnă compoziția în forma de copt, cu pereți detașabili.

Se pune la cuptorul bine încins și se lasă cca 1 oră, poate chiar mai mult; până crește puțin și se formează la suprafață o crustă aurie.

Se servește caldă, cu salată de roșii sau simplă. Poate fi o minunată garnitură la pește sau chiar la carne- pentru amatori. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE