Print Friendly, PDF & Email

Aceste sarmale se pot mânca oricând- că e post sau nu și credeți-mă sunt mai bune ca cele cu carne. Cantitățile sunt aproximative- aici voi da doar liniile directoare. Dacă nu știți ce este păsatul: e o făină de porumb măcinată mare, cu boabele puțin mai mici ca cele de orez și rotunde. Dacă întrebați la piață o să vă arate precupețele. Eu și în mămăligă, folosesc 1-2 linguri de păsat- are un gust mult mai bun.

INGREDIENTE:

1 varză murată

varză acră tăiată fâșii subțiri

2-3 cepe tăiate mărunt

3 morcovi, 1 țelină- toate legumele curățate și date pe răzătoare

3 pumni de hribi uscați, hidratați și apoi tăiați cuburi

2 pumni de roșii uscate, hidratate și tăiate

2-3 căni de păsat

ulei de măsline

pastă de legume

bulion sau pastă de roșii

1 legătură de cimbru uscat

sare, piper, cimbru măcinat și ardei iute

 

Într-o cratiță se călesc foarte puțin legumele ( ceapă, morcov, țelină) în ulei de măsline. Se adaugă hribele, roșiile hidratate, pasta de legume, bulionul, condimentele și păsatul. Păsatul trebuie să fie spălat în 2-3 ape. Se lasă totul la foc mic, acoperit cu capac, să fiarbă înăbușit, cca 30 minute. Se ia cratița de pe foc.

Într-o oală de lut ( din aceea înaltă, cu capac, specială pentru sarmale) se pune pe fund legătura de cimbru și apoi un strat de varză murată tăiată fâșii. Apoi se pune un strat de sarmale, unul de varză fâșii…și tot așa până se umple oala, terminând cu un strat de varză fâșii. Dacă vă rămâne sos de pe umplutura de sarmale- îl turnați în oala de lut și deasupra mai puteți pune roșii tăiate felii sau bulion.  Puneți oala de lut cu capacul pe ea în cuptorul bine încins și lăsați cca 2 ore la foc mic ( depinde de căt este varza de tare). Oricum, în acest interval de timp de coacere verificați să nu se uște sarmalele și, dacă e cazul, mai adăugați bulion sau verificați dacă sunt făcute.

Se servesc cu mămăliguță cu brânză și smântână sau cu mămăligă simplă. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE