Print Friendly, PDF & Email

O altă rețetă de post sau pentru cei care nu consumă produse animale. Seamănă cu fasolea frecată românească însă mult mai aromată datorită condimentelor. Eu am pus mult mai mult usturoi față de rețeta originală și vreau să spun că aroma chimenului și a susanului este mai puternică, acoperă usturoiul. În timpul servirii se simte mai puternic chimenul ca apoi să persiste in gură aroma susanului.

INGREDIENTE:

3oo gr năut uscat

5 linguri cu vârf pastă susan (tahini)

8 căței de usturoi mari

sucul de la 1 lămâie mare ( sau mai mult- dacă vă place mai acru)

ulei de măsline

5 linguri ulei de susan- sau după gust

1 linguriță plină cu chimen măcinat

5-6 linguri lapte bătut

1 legătură pătrunjel verde tocat mărunt

sare, piper

pentru ornat: pătrunjel verde, sâmburi de floarea soarelui, dovleac, ulei de măsline, boia, sumac

 

Se spală năutul și se lasă în apă de seara până dimineața. Se pune la fiert în apă cu sare și se fierbe până se înmoaie ( trebuie să aveți răbdare că fierbe greu- cam 2 ore și trebuie să aruncați spuma care se ridică la suprafață). Când e gata fiert îl strecurați ( aveți grijă să păstrați din apa în care a fiert).

Într-un vas pentru blender se pune năutul, usturoiul și o parte din apa în care a fiert și se amestecă cu blenderul până se face pastă ( eventual mai adăugați din apa în care a fiert năutul până capătă o consistență cremoasă). Apoi se adaugă pasta de susan, sucul de lămâie, uleiul de măsline și cel de susan, laptele bătut, chimenul, sarea, piperul și pătrunjelul verde tocat mărunt și se amestecă bine, bine până se omogenizează ingredientele. Pasta trebuie să aibă consistența unui pate.

Pasta se pune într-un vas ceramic cu capac, se stropește cu ulei de măsline și se ornează deasupra cu pătrunjel verde, boia, sumac, sâmburi de floarea soarelui și dovleac. Sumac- este un condiment cu gust acrișor.

Se servește cu lipie sau pâine prăjită cu cereale. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE