Print Friendly

De ceva vreme mă tot pregătesc să fac o înghețată din dovleac. Am tot ezitat pentru că dovleacul este destul de fad și trebuie bine condimentat-aromat ca să iasă ceva bun. Am găsit o rețetă pe placul meu, așa că am trecut la treabă. A ieșit o înghețată foarte bună, nu foarte dulce ( aici depinde și de cât de dulce e dovleacul), așa că trebuie neapărat să gustați compoziția și să mai adăugați zahăr, după gust, dacă e cazul. Aveți grijă: compoziția de înghețată lichidă, trebuie să o simțiți mai dulce- după înghețare dulcele scade din intensitate. Eu am făcut-o cu mașina de înghețată– așa că a ieșit super cremoasă.

INGREDIENTE:

18o gr pireu de dovleac

375 ml lapte

250 ml smântână lichidă pentru frișcă

2 linguri de zahăr

1 linguriță plină ghimbir proaspăt ras

1/2 linguriță scorțișoară măcinată

1 baton de scorțișoară

1/2 linguriță nucșoară măcinată

5 gălbenușuri

60 g zahăr brun

miezul extras din 1/2 baton de vanilie

3 linguri de rom

1 praf de sare

 

Se fierbe dovleacul și se face pireu. Se amestecă laptele, frișca, ghimbirul ras, praful de scorțișoară, nucșoară, sare, batonul de scorțișoară și cele 2 linguri de zahăr. Compoziția se pune pe foc, la flacără mică, până se pregătește să fiarbă ( se fac bule pe margine- nu lăsați să fiarbă că se face brânză). Se ia amestecul de pe foc și se lasă câteva minute la răcit.

Într-un alt bol se freacă gălbenușurile cu o parte din amestecul călduț de mai sus, apoi se toarnă peste restul amestecului cald de lapte și condimente, amestecând bine.

Se pregătește un vas cu apă rece și cuburi de gheață. Amestecul obținut mai sus se pune pe foc, la flacără mică, amestecând mereu, până se îngroașă- atenție mare să nu fiarbă, că faceți omletă! Se pune apoi vasul în bolul cu apă rece și gheață, adăugăm zahărul brun, mai amestecăm puțin și lăsăm la răcit. Se adaugă apoi piureul de dovleac, vanilia și romul și se pune compoziția într-un vas cu capac. Lăsăm înghețata lichidă în frigider câteva ore la maturat ( să iasă bine aromele). Se scoate batonul de scorțișoară și se toarnă compoziția în aparatul de înghețată. Se lasă cca 20 minute- până devine cremoasă- și se servește.

Noi am servit înghețata alături de brownies cald și a mers de minune! Brownies este dulce și cald iar înghețata puternic aromată, nu așa dulce și rece. Puteti vedea reteta de brownies aici. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE