Print Friendly, PDF & Email

Checul acesta nu este niciodată destul! Este pufos, galben auriu, iar gustul uşor amărui al macului se potriveşte de minune cu cel acrişor al lămâii. Se poate servi cald, atunci- proaspăt scos din cuptor şi lăsat 15 minute la răcit sau rece- a 2-a zi (dacă mai rămâne).

INGREDIENTE:

225 g unt, tăiat cuburi

225 g zahăr

4 ouă

225 g făină

1/2 plic praf de copt dizolvat în 1 lingură zeamă de lămâie

coaja rasă de la 2 lămâi

1 vârf linguriţă de vanilie măcinată

3 linguri mari de mac

sirop: 100 ml apă, 100 g zahăr, sucul de la 3 lămâi- se fierb 10 minute

 

Eu am folosit robotul de bucătărie (buna menajeră începe să se folosească de tehnologia modernă!). Se freacă untul cu zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se adaugă câte un ou întreg, pe rând. Apoi urmează fâina, praful de copt dizolvat, coaja de lămâie, vanilia şi macul.

Se tapetează forma de chec cu unt şi făină, se toarnă compoziţia de mai sus. Se bagă la cuptorul bine încins, la foc mediu şi se lasă 40 minute. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-a copt: se introduce scobitoarea în chec şi dacă scobitoarea rămâne curată, nu se lipeşte aluat de ea, checul este gata.

Se scoate checul din cuptor, se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi imediat se toarnă peste el siropul fierbinte. Absoarbe siropul cald ca un burete.

Se lasă 15-20 minute la răcit, se taie felii şi se serveşte alături de o ceaşcă de ceai sau lapte.

Poftă bună!

cu drag Simona NOGE